Мед Атлант

В Україні почали роботу штаби на випадок теракту на ЗАЕС

У разі теракту на захопленій росіянами ЗАЕС в Україні розгорнули роботу штабів, до яких увійшли енергетики, надзвичайники, поліціянти й медики.

Про це сказав міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко в етері телемаратону «Єдині новини».

Він розповів, що такі штаби мають чітко донести до громадян правила поведінки у разі надзвичайної події.

Найближчими днями планується проведення навчання з перекриттям доріг і розгортанням санітарних блокпостів, де будуть перевіряти радіацію.

Клименко заявив, що все наявне обладнання для перевірки радіації відкаліброване й готове до роботи: «Але ми хочемо ще раз згрупувати всі служби, щоб ми чітко могли зреагувати, не дай бог, на будь-які виклики».

Міністр наголосив, що громадяни мають зберігати спокій і стежити за повідомленнями влади. Людей, які захочуть виїхати із 200-кілометрової зони по радіусу ЗАЕС, забезпечать транспортом. Це приблизно 500 тисяч осіб. Клименко заявив, що такий транспорт готовий уже тривалий час, тому що біля АЕС такі заходи проводять постійно, хоч і не завжди публічно.

Клименко зазначив, у разі аварії радіоактивний фон зберігатиметься приблизно одну добу. Уже протягом 24 годин він зменшиться на 80 %.

Якщо за цей час не буде евакуаційних заходів, то кожен громадянин має закритися у себе в приміщенні. Потрібно ущільнити всі отвори в будинку чи квартирі — або змоченою тканиною, або скотчем. Системи вентиляції має бути вимкнено. Залишатися потрібно в кімнатах без вікон і зовнішніх дверей.

Якщо ви перебуваєте на вулиці — варто використовувати звичайний респіратор або маску, як під час епідемії COVID-19.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...