Мед Атлант

Храм УГКЦ у Крилосі отримав титул Патріаршого прокатедрального собору

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у селі Крилосі Івано-Франківської області оголосив про заснування Патріаршого двору, осердям якого став храм Успіння Пресвятої Богородиці.

Про це повідомляє Українська греко-католицька церква.

“Ми хочемо урочисто проголосити цей храм Успіння Пречистої Діви Марії у Крилосі, який збудований з каміння того княжого собору Успіння, нашим прокатедральним собором”, – проголосив владика під час всеукраїнської патріаршої прощі до Крилоської чудотворної ікони Матері Божої з нагоди 1125-річчя Галича.

Глава УГКЦ пояснив, що відтепер у Церкві головним храмом є Патріарший собор Воскресіння Христового у Києві, який цьогоріч святкує десятиліття з дня посвячення. А для того, щоби підкреслити і скріпити Києво-Галицьку вісь, довкола якої збудувалася тотожність європейської нації українського народу, другим по важливості храмом стає Прокатедральний собор Успіння Пресвятої Богородиці у Крилосі.

Патріарші декрети предстоятель вручив настоятелю храму о. Ярославу Жолобу.

Галич упродовж тривалого часу був осердям церковного життя, осідком галицьких єпископів і митрополитів, а вже з XV століття Київські митрополити вживали у своєму титулі означення “Галицький”.

У 1157 році князь Ярослав Осьмомисл біля Галича побудував величний храм Успіння Пресвятої Богородиці, якому подарував чудотворну ікону із Константинополя. Про автентичність Галицької чудотворної ікони в 1906 році зробив висновок митрополит Андрей Шептицький.

Коронування Галицької чудотворної ікони Пречистої Діви Марії Одигітрії відбулось 28 серпня 2006 року за участю Блаженнішого Любомира Гузара.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...