Мед Атлант

Міна потрапила у бліндаж: як франківські лікарі врятували військовому поранену ногу. ФОТО

Боєць 10 штурмової бригади «Едельвейс» Павло Ковальов внаслідок поранення лікується у відділенні травматології ортопедії й реконструктивної та пластичної хірургії ЦМКЛ.

У Павла після осколкове поранення на тильній поверхні стопи, повідомили на сторінці лікарні.

«Мені 26 років. Народився та все життя проживав в Івано-Франківську. Працював тату-майстром та барбером до повномасштабної війни. Я любив свою роботу і почувався повністю щасливою та вільною людиною. За все своє життя я ні разу не виїжджав за кордон України. Навіть не подорожував нікуди. Мені було комфортно жити у нас, бо знав, що і тут можна досягти своїх мрій», – розповідає про себе захисник.

Павло Ковальов служив строкову службу у штурмових десантних військах. А 25 лютого 2022 року став на захист Батьківщини у складі військ ППО:

«Я спокійно до цього ставився. Хоч, звісно, як і будь-якій людині, спочатку мені було страшно. Але я розумів, що треба йти воювати, бо мене лякала смерть цивільних через війну».

Внаслідок прямого попадання міною у бліндаж постраждав Павло і семеро його побратимів: «Я розумів, що нікому не можу допомогти. Намагався накласти турнікет, але не мав сил. А потім сів, закурив сигарету і думаю, ну, помру, то помру».

У Павла післяосколкове поранення на тильній поверхні стопи.

«Поранення у нього було 18 травня. Рана не могла ніяк зажити, була досить глибока з дефектом шкіри і в ній знаходився сухожилок-розгинач першого пальця, що доставляло дискомфорт при ходьбі», – розповідає лікуючий лікар-травматолог Павла Андрій Стуй.

Спершу захиснику лікарі здійснили дебрідмент рани – взяли посів, виявили бактерію та побороли інфекцію. Був один спосіб закрити рану – суральний клапоть на реверсивній нейроваскулярній ніжці.

Захиснику пересадили шкіру, шкірну жирову клітковину і з фасцією, яка кровопостачається судиною, з верхньої частини гомілки розвернули її на стопу.

«Це ортопластична хірургія. Під час війни трапляються травми з великими дефектами, які тяжко закрити клаптем, або неможливо зашити. Рани великі і глибокі, тому їх можна закрити тільки таким способом», – розповідає Андрій Стуй.

Операція пройшла успішно. За три тижні рана у захисника буде загоєна.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...