Мед Атлант

Рятував побратима, накривши собою. Боєць з Франківщини розповів про поранення й полон

Кулеметник Віталій на псевдо Тополя з Івано-Франківщини рятував побратима від гранати, накривши собою. Бойові товариші вважали його загиблим, однак боєць вижив і потрапив у російський полон.

Два місяці неволі й повернення на Батьківщину. Зараз Віталій продовжує воювати. Про бої в Бахмуті, оточення, побратимство, “найдовший” день у житті, мотивацію та мрії військовослужбовець розповів Суспільному.

Бахмут

Віталій на фронті — від початку повномасштабного вторгнення РФ. 24 лютого 2022 року він повернувся з-за кордону і добровільно вступив до лав ЗСУ.

“Чому повернувся в Україну? Тому що розумів: якщо ми програємо цю війну, то наша нація буде знищена. Це — дуже важлива війна, на якій ми маємо перемогти. І тільки перемогти”, — каже Тополя.

Від 14 березня він служив у Державній спеціальній службі транспорту. Згодом разом з іншими добровольцями вирушив на фронт у складі штурмової роти 710 бригади. До лютого 2023 року бійці воювали на Харківщині, потім їх перекинули в Бахмут.

“Розрив міни калібром 120 мм бачив від себе метрів за вісім. Мене врятувало те, що я дуже був змученим. У місці збору наших хлопців я кинув спальник на землю і ліг на нього. І коли міна розірвалася, всі, хто стояв, отримали поранення та контузії. Я теж отримав контузію. Мені після цього вухо “клеїли”, операція була. Це вперше я побачив дуже близько розрив міни”, — згадує Віталій.

Наступного дня після “прильоту” їхній підрозділ потрапив в оточення. Група з 15 бійців, серед яких був і Тополя, пішла на допомогу. Військові вже бачили будівлі, де мали б бути побратими, однак несподівано довелося вступити в ближній бій.

Побратими пригнічували ворога вогнем, тож росіяни застосували гранати.

Поранення

Я не пам’ятаю вже другий і третій вибух гранати — вибухова хвиля мене “кинула” об стінку. Від стінки я впав на побратима. І коли падав, побачив ще одну гранату, яка паралельно летить. Я розумію, що це вже 100% — моя граната. І я нічого не зможу з нею зробити. Єдине — відштовхнувся руками так, щоб вона розірвалася внизу. Всі уламки пішли мені у верхню частину ноги”, — розповідає про поранення Тополя.

По поранених українцях “вагнерівці” стріляти з автоматів. Віталій пригадує, що сховався спочатку за згоріле авто, а згодом дістався до приватного сектору. Там, каже, його взяли в полон.

“Я підіймаю голову, розвертаюся, а на мене “дивляться” шість стволів. Вони бачили мене і чекали, коли встану. Я очі заплющив: “Шість стволів. Це буде швидко”. Чую: “Руки за голову, лєжать”. “Фух, думаю, і тут “канає“. Так я потрапив у полон”, — говорить Віталій.

Полон

Тополя в російський полон потрапив 10 лютого 2023 року у селищі Красна Гора неподалік Бахмута. Був у неволі 65 днів.

Пораненого бійця відправили до медблоку. Він пригадує, що ліки та матеріали для перев’язок пораненим давали, а от з їжею для полонених було важко. Віталій схуд на 16 кг.

Коли вже одужали, то на добу виходило одна 250-грамова консерва, чотири “печенюшки” галетні замість хліба і пакетик або чаю, або кави розчинної. Цукор був не завжди, бо вони вибирали”, — ділиться спогадами Тополя.

Розповідати про полон Віталій не став. Каже: згадувати той час йому не хочеться. Обміняли військовослужбовця напередодні Великодня — 15 квітня 2023 року.

Дорога додому

Ми зупиняємося в повністю неконтрольованій зоні на дорозі, яка прострілюється з усіх боків. Починає працювати кулемет, пару разів “бахнув” міномет. Оце ми хвилин 20 сидимо, і я думаю: “Так все класно було, а так закінчитися може печально”, — розповідає Віталій.

Вони використовують для обміну дорогу, де є багато підбитої техніки, багато обгорілих тіл. І, мені здається, вони спеціально туди ведуть, щоб психологічно тиснути, щоб полонені це бачили. Бо ми все це переступали. Й обгорілі тіла”, — згадує день обміну Тополя.

Він каже, що це був “один з найдовших днів” у його житті. 28 серпня 2023 року Віталій повернувся на фронт.

У мене дуже багато несплачених боргів там залишилося. Дуже багато. А ще нашій бригаді дуже потрібен “Javelin. Якби хтось почув, і нам, на 710 бригаду, відправив пару “джавелінів” і пару “стінгерів” — ми були б дуже вдячні”, — звертається Тополя.

Віталія нагородили орденом “За мужність” III ступеня. Також громада, де працював підрозділ військового, подарувала йому на знак вдячності годинник. Віталій каже, що тепер прагне отримати звання “Герой України”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...