Мед Атлант

Урбаністичні пейзажі майбутнього

Вертикальні сади, що зеленіють просто на стінах багатоповерхівок, релакс у басейні на даху висотки чи «живий» житловий комплекс, який здатний замінити мешканцям весь інший простір міста – те, що ще десяток років тому вважалося архітектурною фантастикою, легко стає реальністю на наших очах. А новітні рішення у міському плануванні, які невдовзі стануть нормою, зароджуються тут і сьогодні. 

Міські оазиси 

Сучасні тренди, безумовно, впливають на вектор розвитку будівельного девелопменту. І майбутнє у цьому плані ближче, аніж нам здається. Сьогодні житловий комплекс це вже не просто «коробка», а детально продумана інфраструктура, яка дає можливість людині не лише комфортно жити там, але й працювати та проводити свій вільний час.  

«Реалії, у яких всім нам довелося прожити останні кілька років: спочатку пандемія, коли ми були фактично як у резервації, а потім і повномасштабна війна, диктують нові вимоги та правила до розвитку будівництва, – пояснює керівник департаменту архітектури та інноваційного розвитку компанії blago Мар‘ян Андрухів. – Головні тенденції сьогодні – це підвищений рівень комфорту та енергетична незалежність. І усі ці фактори ми враховуємо та застосовуємо у нових проєктах. Якщо говорити про сучасне житло: воно має відповідати рівню п’ятизіркового готелю, де все «працює» на те, щоб створити людині максимально зручні умови. Життя нині концентрується у великих багатофункціональних комплексах, які нагадують своєрідне місто у місті.» 

Одним із таких унікальних об’єктів є SKYGARDEN – новий прогресивний район міста, який зводять на Майзлях. Його архітектурна композиція передбачає каскадну поверховість з найвищими в Івано-Франківську будинками – 19 поверхів. Чудова локація, відсутність бар’єрних споруд довкола та краща оглядовість дозволяють насолоджуватися неймовірними краєвидами навіть у межах міського простору. Закритий двір, спортивне поле, великий дитячий майданчик, торговий центр, підземний паркінг, скейт і трейл парки та навіть власне озеро – коли усе це зручно поєднується в єдиному багатоквартирному комплексі, переваги стають очевидними. 

Тренд на екологічність

У  Франківську, як і у всьому світі, він буде лише посилюватися. Адже свідоме використання природних ресурсів сьогодні є однією з найважливіших тенденцій майбутнього. 

«Під час останньої профільної виставки у Дубаї, – додає Мар’ян Андрухів, – тема озеленення активно обговорювалася. Адже це більше кисню, естетики й разом з тим додає затишку. Ти не живеш у залізобетонній коробці, а маєш біля себе шматочок природи. Більш ніж половина дахів на наших об’єктах відведені під озеленення. Частково такі елементи будуть і на фасадах. Ідея з вертикальним озелененням  не нова – воно часто зустрічається у прогресивних містах, які дбають про екологію і майбутнє, до прикладу, в тому ж Сінгапурі. Тож ми сподіваємося, що «живі будинки» стануть звичними й у нас.»

Сміливі рішення

Дерева на дахах чи мінісади на просторих терасах – не така вже й дивовижа. А ось басейн на даху багатоповерхівки для Франківська – новинка. Вже невдовзі він вдало доповнить стильний та мультикомфортний «Manhattan UP». Новий житловий район на шість кварталів із бульварами, сучасним ландшафтним оформленням та футуристичними дитячими майданчиками нині «виростає» поблизу  міського озера. Тож у мешканців цього ЖК буде унікальна нагода – зануритися у хвилі пляжного відпочинку над мальовничими міськими пейзажами, практично не виходячи з дому. 

«Важливо те, що йдеться саме про житло комфорт-класу. Тобто ми намагаємося зробити доступнішою ексклюзивну інфраструктуру. Звісно, технологічно це не просте рішення, – додає Мар’ян Андрухів, – але наша компанія не боїться труднощів. Адже ми, в першу чергу, дбаємо про зручність мешканців і завжди дивимося вперед. Для східних ринків, де житлові комплекси – це цілі міні міста, такі складні об’єкти радше правило, а не виняток. І ми сьогодні теж впевнено до цього йдемо. У своїх проєктах намагаємося показати мешканцям міста передові та цікаві рішення, які реалізуються в різних країнах світу з метою зробити життя людей кращим». 

Бездоганність у кожній деталі

Водночас на передній план у проєктах сьогодні виходить естетика. Віднедавна мурали стали окрасою не лише зовнішніх стін будинків, але й їхнього холу. Що лише підкреслює унікальність кожного житлового комплексу та його стиль. Нестандартні форми й мінімалізм  створюють і зовнішній характер будинків. Без ліпнин, надміру важких елементів, новітні фасади підкреслюють довколишній ландшафт, або стають тлом, який ще більше його розкриває. У цьому й секрет популярності Royal Hall – цей вишуканий житловий комплекс на одній із відпочинкових вулиць Франківська давно вже став улюбленою локацією для фотосесій мешканців та гостей міста. 

Постійний рух вперед

Міста живуть і постійно змінюються. Яким буде архітектурний простір Франківська вже за декілька років, точно спрогнозувати важко. Але задати чіткий курс цілком реально, якщо визначити основні пріоритети: людині тут має бути комфортно, зручно та затишно. 

«Це все про еволюцію. Ми всі змінюємося, змінюються технології, й місто теж має ставати кращим, – наголошує Мар’ян Андрухів. – Воно має адаптовуватись і забезпечувати саме ті потреби, які у людини є на дану мить, і з мінімальними прорахунками наперед. Ми повинні продукувати комфорт, створювати нові робочі місця, економіка має працювати. І це власне те, що ми як будівельна компанія вже робимо. У першу чергу, заради самих мешканців. Не просто будуємо житло, а творимо багатофункціональне зручне середовище для проживання. Розширення міст, їх перебудова це завжди розвиток, він природній. В іншому випадку є лише зворотний шлях, крок назад. Зміна чогось і відсутність страху завжди породжує нові можливості, більше енергії, яка перетворюється у щось краще. Тому розвиток має бути завжди!»

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...