Мед Атлант

Воїн-благодійник: як Ігор Дільний допомагає відновлювати сили захисникам після поранення

Колишній військовослужбовець, учасник АТО і нинішнього повномасштабного вторгнення Ігор Дільний навіть після демобілізації за станом здоров’я продовжує приносити користь державі. Фізичний терапевт відкрив у Івано-Франківську громадську організацію “Нові крила” і допомагає захисникам відновити сили після поранень. 

Його шлях був непростим, адже у 2014 році він пішов захищати країну від ворогів та опинився на Маріупольському напрямку. Проте, тоді ж Ігоря і комісували. Однак, під час повномасштабного вторгнення його ніщо не зупинило і він знову став на захист Батьківщини. У 2022 році побував на Харківщині, а саме в Ізюмі. Однак, вже невдовзі йому довелося повертатися додому, оскільки стан здоров’я не дозволяв йому залишитися у війську.

До служби в армії Ігор Дільний працював масажистом, а сьогодні за покликом серця допомагає військовим. Їх фізичною реабілітацією займається вже 7 років. Організацію “Нові крила” Ігор створив ще у 2018 році. Відремонтували приміщення та у 2019 розпочали активну роботу.

“Центр зосереджений на проведені саме фізичної реабілітації. Це наша основна ціль зараз. Проте ми проводили також і майстер-класи для діток і чоловіків. Були навіть і сімейні заходи. Їздили в Маняву, у Пнівський замок. Але основна робота – це фізична реабілітація.”

За словами Ігоря Дільного, наше тіло дуже багато переживає, а особливо після оперативних втручань. Тому фізична реабілітація є сьогодні вкрай необхідною саме військовослужбовцям після перенесених поранень та травм. Чоловік впевнений, що найперше потрібно займатися з тілом, проте не варто забувати та про емоційний стан. В ідеалі – це повинна бути комплексна робота.

“У мене неодноразово були випадки, коли навіть  люди з цивільного населення, зразу після мого заняття йшли на гештальт-терапії на психологічному рівні, або до психотерапевтів. І розповідали, що це зовсім інші відчуття. Здебільшого з’являється велике бажання працювати над собою.”

Ідея проведень фізичних терапій виникла не спроста.  Адже, коли Ігоря комісували за станом здоров’я у 2014 році, то він вирішив, що потрібно щось робити аби допомагати країні. Після того, як він повернувся додому, йому самому потрібен був час на відновлення. А це справа індивідуальна, тому Ігор, як і багато інших військових, теж мав бажання закритися від всіх і бути наодинці з собою.

“Продовжити роботу масажистом я не міг, але мені потрібна була ціль. Спочатку я долучився до психологічних реабілітацій. Адже в комплексі це відіграє важливу роль. Я знайшов свою ціль. У голові намалював план. І зробивши ремонти в центрі, я почав тут свою діяльність”, – зазначив Ігор Дільний.

На разі, у центрі займаються в основному військові. Ігор Дільний каже, що визначити тривалість реабілітації одного захисника практично неможливо. Для нього, як для фізичного терапевта важлива якість і результат роботи, тому кількість терапій завжди індивідуальна.

“Практично кожного дня я маю військових, але про нас ще не так багато знають. Донедавна наша діяльність була іншою: від початку повномасштабного вторгнення ми розвозили медикаменти, продукти. Згодом дружина почала плести тут “кікімори” для хлопців. Зараз ми перемістили цю роботу в інше приміщення. І в центрі займаємося виключно реабілітацією.”

У центрі «Нові крила» працюють з різними травмами. Реабілітація, за словами терапевта, повинна розпочинатися одразу після оперативного втручання, щоб потім було легше справитися з наслідками. На думку Ігоря Дільного, сьогодні потреба у спеціалістах фізичної реабілітації надзвичайно велика, оскільки в країні війна, а нашим захисникам потрібна термінова допомога.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...