Мед Атлант

Бойова медикиня Олена Кутова про полеглого на фронті чоловіка

Франківка Олена Кутова — дружина полеглого військовослужбовця Вадима Кутова. Подружжя познайомилося у 2016 році на війні. Тоді жінка була бойовою медикинею.

З початком повномасштабного вторгнення рф Вадим повернувся на фронт, – повідомляє “Суспільне”.

Служив у 109 батальйоні 10 окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”. Він загинув 9 березня 2023 року під Бахмутом — отримав поранення у серце. Олена передала в Музей Небесної Сотні в Івано-Франківську особисті речі Вадима.

Олена Кутова розповідає, що її чоловік — родом із села Тетерівка, що на Черкащині. З 2012 року Вадим служив у Нацгвардії. З 2014 року брав участь в АТО. Боєць воював у Пісках, Щасті, Мар’їнці, на Світлодарській дузі та під Бахмутом.

З березня 2016 року служив у батальйоні спеціального призначення “Донбас”. Олена розповідає: тоді познайомилася з Вадимом.

“Я пам’ятаю мій перший приїзд. Вадим прибіг у медпункт. Він отримав на той момент три контузії. Потім ми роз’їхалися. Згодом випадково зустрілися в госпіталі. В мене була контузія, а він лежав з мінно-вибуховою травмою, уламковим пораненням, великим опіком та контузією. Я його за руку смикнула, а він так, ніби мене не впізнав. Мене це здивувало. Я просто посміялася і пішла далі”, — розповідає жінка.

Після цієї зустрічі Вадим почав шукати Олену у госпіталі.

“Через два дні до мене Вадима привів головний лікар та хірург. Він казав, що тут була дівчинка, схожа на ангела. А на ангела я була схожа, тому що, окрім форми, в мене більше не було одягу. А волонтери привозили медичні халати та штани. І я була в них. Це було наше друге знайомство”, — пригадує Олена.

Після одужання вони роз’їхалися, але продовжували спілкуватися. Згодом Вадим зробив Олені пропозицію і пара побралася.

У 2017 році в Олени й Вадима народилася донька Анастасія.

“Приблизно п’ять років Вадим воював. В нього була єдина перерва, коли Настя народилася. Я його просто стримувала. Я відчувала, що він загине. Мені приснився сон, що він збиває собі труну. Через це я заховала його документи, щоб він не пішов на війну. А він сказав: “Що б ти не робила — все одно піду”. Зараз я розумію, що це, напевно, було місією його життя”, — каже Олена.

На початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Вадим Кутов вступив до лав територіальної оборони, а з 2023 року служив у 109 батальйоні 10 окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”. Виконував бойові завдання під Бахмутом, був командиром групи.

Вадим загинув 9 березня 2023 року. Він отримав смертельне поранення у серце. Бійцю було 29 років.

“Донечка — це було все його життя. Тому біля серця, коли він загинув, і коли побратим з нього зрізав “бронік”, в нього в кишені була моя фотографія і Настина”, — розповідає Олена.

Особисті речі чоловіка Олена передала до Музею Небесної Сотні в Івано-Франківську. Серед них: жетон, одяг, медична аптечка, баул, альбом з фотографіями та книга спогадів, яку написала жінка. Олена розповіла, що обрала цей музей, бо Революція Гідності для Вадима мала особливе значення.

“Вирішила передати до Музею Небесної Сотні особисті речі мого чоловіка, як спогад про його вчинок. Як пам’ять для майбутніх поколінь про героїзм теперішніх наших воїнів. Про те, що вони не жаліють нічого для цієї держави, навіть життя. Вони зробили все можливе, щоб настала перемога в нашій країні”, — каже Олена Кутова.

Експозицію планують представити відвідувачам музею 18 лютого 2024 року.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...