Мед Атлант

Суд заочно засудив уродженця Косівщини, який відбудовував Маріуполь для окупантів

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю с.Розтоки Косівського району, який вчинив провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території України.

Про це інформує “Галичина”.

«Громадянин України у червні 2022 року добровільно, з корисливою метою, погодився співпрацювати з представниками російської федерації, зокрема незаконними органами влади створеними на окупованій території Донецької області, шляхом проведення будівельних робіт з відновлення м. Маріуполя Донецької області», – йдеться у вироку суду.

Фірми уродженця Косівщини брали участь у відбудові Донецького академічного обласного драматичного театру, філармонії, та інших зруйнованих і пошкоджених збройними формуваннями Російської Федерації будівель та споруд. При цьому, з метою скриття доказів вчинення воєнного злочину – масового вбивства українців росіянами, 22.12.2022 за вказівкою представників окупаційної влади демонтовано центральну та фронтальну стіни, фасад споруди драмтеатру, які містили на собі сліди бомбардування 16.03.2022.

Судовий розгляд у межах даного кримінального провадження здійснювався за відсутності обвинуваченого (in absentia), який показань суду не надавав та будь-яких клопотань від останнього на адресу суду не надходило.

Винуватість обвинуваченого у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення підтверджується протоколами слідчих та процесуальних дій та іншими документами, у тому числі матеріалами відеозаписів, зафіксованих на оптичних носіях інформації, дослідженими під час судового розгляду кримінального провадження, які суд вважає належними та допустимими доказами.

Згідно з вироком суду, обвинувачений поряд з українським громадянством має і російський паспорт.

Як стало відомо журналісту «Галичини», обвинувачений – Оринчук Іван Кузьмич 1970 року народження.

Слідство встановило, що обвинувачений має численні урядові подяки та грамоти за будівельні (реставраційні, відновлювальні) роботи на різних значущих об’єктах для рф, зокрема відновлення м. Маріуполя.

Водночас за матеріалами російських сайтів у листопаді 2022 року в Оринчука виникли проблеми із законом. Зокрема, Басманний суд Москви арештував Оринчука за підозрою у розкраданні коштів на реставрації об’єктів Кремля (йдеться про 70 млн. рублів або 21 млн гривень за нинішнім курсом). Тоді його арештували до кінця грудня. Також була арештована його сестра Оксана Оринчук, яка також підозрювалась у шахрайстві з коштами на реставрацію. Наразі невідомо, чи перебувають Оринчуки за гратами. При цьому у російській владі запевнили, що це не вплине на темпи відновлення Маріуполя.

У російському реєстрі будівельні фірми Оринчука фігурують як такі, що перебувають у стадії банкрутства.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.111-1 КК України, та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк п’ять років з позбавленням права обіймати будь-які посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк п’ятнадцять років з конфіскацією всього належного йому майна.

Строк відбуття покарання обвинуваченому рахуватимуть з моменту його фактичного затримання.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...