Мед Атлант

Єврокомісія розробила для України унікальну прискорену процедуру вступу

Європейська комісія пропонує здійснювати процедуру вступу України до Європейського Союзу за новою процедурою, яка передбачає підготовку технічних питань переговорів про вступ паралельно з політичними.

Раніше в ЄС діяла покрокова процедура відкриття переговорів. Спершу так звана міжурядова конференція держав-членів ЄС затверджувала технічний документ під назвою “переговорні рамки”, без якої переговори не могли початись у принципі, – інформує “Європейська правда”.

Це штучно гальмувало початок переговорів, приміром, для Албанії та Північної Македонії. Вони отримали політичне рішення про початок переговорів ще у березні-2020, але через проблеми з політичними вимогами чекали на затвердження “рамки” понад два роки – до червня-2022-го.

“Та й відтоді вони не мають значного прогресу – ще рік тривав так званий скринінг, тобто перевірка сумісності з правом ЄС, і лише у грудні 2023 року ці дві західнобалканські держави мають відкрити перші переговорні глави”, – йдеться у статті.

У випадку з Україною Єврокомісія врахувала нову реальність і запропонувала паралельний підхід у переговорах замість покрокового.

Це означає, що проміжні, технічні етапи – а саме підготовка переговорної рамки і скринінг законодавства – розпочнуться вже у грудні 2023 року, щойно з’явиться політичне рішення саміту ЄС, де має бути схвалена пропозиція Єврокомісії почати переговори з Україною.

Але для цього на саміті ЄС Україні треба отримати згоду всіх лідерів – зокрема й прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана – на відкриття переговорів.

“Брюссель хоч і не дає Києву 100% гарантії, але стверджує на закритих переговорах, що, швидше за все, з Орбаном домовляться – це “ЄвроПравда” чула від численних в джерел в Україні та в ЄС. Та й угорський лідер неодноразово доводив, що за фінансові вливання з європейського бюджету ЄС готовий поступитися своїми “принципами”; напевно, зараз є розрахунок на схожий сценарій”, – йдеться в матеріалі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...