Мед Атлант

Звітність може нашкодити. Чому волонтери проти посиленого регулювання гуманітарної допомоги

З 1 грудня для благодійних організацій, які працюють з гуманітарною допомогою, змінюються правила роботи. Мінсоцполітики заявляє, що це необхідно, аби боротися із «схемами» та убезпечити самі фонди від проблем.

Як нові правила вплинуть на допомогу фронту та що це означає для волонтерських організацій читайте в матеріалі «Міста».

Що зміниться?

Допомогу в Україну безоплатно надсилає донор, який добровільно надає її отримувачам в Україні. Зараз для ввезення гуманітарної допомоги в Україну Благодійний фонд (БФ) повинен отримати лист-звернення від військової частини або іншого набувача, який свідчить про потребу в тій чи іншій продукції.

Цей лист надається працівникам Державної митної служби на кордоні. Далі фонд створює декларацію для митників, аби цю допомогу законно ввезти з нульовим митом.

З 1 грудня листи-звернення скасовуються. Натомість фондам-отримувачам гуманітарної допомоги потрібно авторизуватися в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, скориставшись електронним підписом. Для цього вказується ЄДРПОУ організації, за яким з реєстру далі підтягується інформація про місце її реєстрації та керівництво. Так БФ присвоюється індивідуальний номер у Єдиному реєстрі.

Далі, аби ввезти вантаж, його потрібно задекларувати. Хоча реєстр працював і раніше, тепер без електронної реєстрації буде неможливо створити декларацію для ввезення вантажу. Зміст декларації не зміниться, але вони подаватимуться в електронному форматі й матимуть унікальний номер.

З моменту реєстрації вантажу до моменту перетину ним кордону даються 30 днів. На кордоні митники повинні звірити фактичний вантаж з вказаним у декларації. Так гумдопомога проходить кордон.

Коли вантаж перебуває на території України, фонди зобов’язані прозвітувати про її використання до 15 числа наступного місяця з моменту ввезення, але не більше ніж через 90 днів.

Також потрібно вказати, яка кількість була передана набувачам, яка – залишилася на складах, скільки зіпсувалося чи не було прийнято фондом через неналежну якість. У разі порушення вимог фонд втрачає статус отримувача допомоги на шість місяців.

Що кажуть волонтери?

Благодійні фонди скаржаться, що нове регулювання сповільнить процес ввезення та розподілу гуманітарної допомоги. Крім того, воно найбільше вдарить по невеликих організаціях, у яких часто немає штатних бухгалтерів, які могли б опікуватися документацією.

Також існує загроза скорочення допомоги від іноземних донорів, які власноруч допомогу збирають і роздають постраждалим, адже вони не зможуть зареєструватися в базі без українських документів.

«Оскільки війна не лише в Україні, волонтери, які хочуть допомагати цивільним, знайдуть кому допомогти й окрім нас, де немає обліку та перепон. На фронтових зонах прослідкувати за тим, кому була надати допомога й в якій кількості нереально, тому, в першу чергу, від таких змін постраждає цивільне населення», – каже волонтерка «Громадської ініціативи Галичини» Леся Качурова.

Волонтерка наголошує, що такі зміни створюють перешкоди, й не зрозуміло, як це вплине на боротьбу з корупцією. Леся Качурова переконана, що ті, хто хотіли перепродати допомогу чи забрати її для своїх потреб, знайдуть вихід і з такої ситуації.

«Такі нововведення може придумати той, хто ніколи не працював волонтером. Наведу аналогію: якщо йде пожежа, ніхто ж перед тим не пише, що треба виділити стільки води на гасіння, а скільки рятувальників приїде, а скільки їм треба бензину на виїзд – пожежу спочатку гасять, а потім розбираються. Якщо таким чином хотіли уникнути зловживання – для цього є правоохоронці», – додає волонтерка.

Така несподівана обов’язкова звітність може різко зупинити значний потік критично необхідної на фронті допомоги, яку завозять малі та іноземні фонди, пояснює волонтерка благодійного фонду «Свій за свого» Лідія Анушкевичус.

«Від іноземних донорів потрібна буде дуже докладна інформація про допомогу, яку вони планують привезти, а саме – кількість, ціна, терміни придатності, відсоток зносу, якщо це вживані речі. Це ускладнить роботу іноземних фондів, які, як і ми, не мають додаткових ресурсів, щоб займатися цим обліком», – каже Лідія Анушкевичус.

Волонтерка вважає, що такі зміни пов’язані, в першу чергу, з гучними справами про розкрадання гуманітарної допомоги. Однак нова звітність не зашкодить «ділкам», адже шахраї розроблять нові схеми.

«Наша боротьба і наша перемога тримається на зусиллях армії, владі та громадянському суспільстві, активною частиною якого є волонтерський рух. Якщо влада хоче боротися з незаконним використанням гуманітарної допомоги, то нехай це робить. Зараз це виглядає лише як шкідництво», – додає Лідія Анушкевичус.

Реакція Мінсоцполітики

Через масові заклики та створення петиції про відтермінування вступу в дію нововведень Міністерство соцполітики створило робочу групу для напрацювання змін у правилах ввезення та обліку гуманітарної допомоги. Ключовим завданням діалогу стане напрацювання змін до законодавства (постанов та законів), яке регулює ввезення та облік гуманітарної допомоги.

Поки що про зміни чи відтермінування не оголошували, але з 1 листопада волонтерським спільнотам надали доступ до тестової версії системи. Наразі єдине, чим переймаються волонтери – майбутня важка зима, під час якої допомоги бійцям та населенню треба буде в рази більше.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...