Мед Атлант

Захід безпеки чи обмеження свободи: Про доречність комендантської години на Прикарпатті

 

Світлана Тимчук

Із введенням воєнного стану в Україні одним із заходів контролю та безпеки стало встановлення комендантської години. Однак із часом мешканці відносно спокійних регіонів почали висловлювати сумніви щодо необхідності її запровадження без вагомих на те підстав. То чи доцільна комендантська година в Івано-Франківській області?

Відповідальності за порушення немає

На території Івано-Франківської області комендантська година встановлена наказом Івано-Франківської обласної військової адміністрації від 25 лютого 2022 року. З 29 березня 2023 року вона діє з 00:00 до 05:00.

Під час комендантської години не можуть працювати магазини та розважальні заклади, а цивільним заборонено пересуватися містом без спеціальної перепустки. Виходити з дому дозволено тільки для того, щоб дійти до найближчого укриття під час повітряної тривоги.

Як зазначають у Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області, якщо людина перебуває на вулиці в заборонений проміжок часу, правоохоронці з’ясовують причину порушення обмежень. Вони мають право перевіряти наявність у неї документів, що посвідчують особу, та документів, що надають право пересування.

«Надалі з цими особами проводять профілактичні бесіди щодо недопущення порушення комендантської години, – зазначають у поліції. – Оскільки станом на сьогодні відповідальності за це не передбачено».

Відповідаючи на запитання, як вплине на ситуацію в регіоні зменшення тривалості або скасування комендантської години, у поліції зазначили, що на території області у зв’язку з її введенням знизився рівень вуличної злочинності. Зокрема, йдеться про вчинення таких злочинів як хуліганство, грабежі, крадіжки, нанесення тілесних ушкоджень.

Люди проти збільшення тривалості

На початку листопада під час засідання Ради оборони області розглядали питання щодо збільшення тривалості комендантської години з 23:00 вечора до 05:00 ранку. Аргументували це зменшенням тривалості світлового дня, а метою визначили недопущення ускладнення криміногенної ситуації.

Прийняття рішення відтермінували, щоб вивчити думку громадськості. Упродовж тижня на телеграм-каналі голови ОВА Світлани Онищук проводилося опитування. У ньому взяли участь 7107 людей, і проти збільшення тривалості комендантської години проголосувало 76%.

«Чималого резонансу питання набуло у медіапросторі. У коментарях до публікацій щодо зміни часу комендантської години люди здебільшого висловлювалися проти збільшення її тривалості, – написала у своєму дописі Світлана Онищук. – З огляду на це комендантська година на Прикарпатті й надалі триватиме з 24:00 до 05:00».

Без нічної роботи краще

Менеджерка закладу швидкого харчування, який розташований неподалік вокзалу, розповідає, що із введенням комендантської години кардинально змінився розклад роботи закладу. Раніше вони працювали цілодобово, а тепер з 8:00 до 22:00.

Вона зауважує, що прибуток у закладі не зменшився, а працювати в таких умовах стало значно краще.

«Нічна зміна була морально важкою для працівників, – зазначає менеджерка закладу. – Адже вночі сюди часто заходили клієнти напідпитку, яких було важко обслуговувати. Іноді навіть доводилось викликати охорону».

Великі збитки

Керуючий менеджер франківського філіалу служби Opti Taxi Надія Швець розповідає, що вони дотримуються правил комендантської години та не обслуговують клієнтів під час неї. Служба має свій колцентр, який працює з 5:00 ранку до опівночі.

Проте водії є незалежними партнерами сервісу, які працюють за договором. Вони завантажують додаток служби та користуються ним, сплачуючи комісію. А пасажирський додаток працює цілодобово.
Є окремі водії, які мають перепускні документи та можуть пересуватись під час комендантської години. Вони використовують пасажирські додатки місцевих служб таксі та приймають нічні замовлення.

«Тобто в цьому додатку пасажир може собі сам створити замовлення, без нашої участі, – пояснює Надія Швець. – А далі все залежить від того, чи в цей час у програмі буде активним водій, який може його виконати. Це ми вже не контролюємо. Здебільшого все закінчується тим, що замовлення ніхто не приймає і воно закривається як невиконане».

Надія Швець пояснює, що вартість поїздок коригується залежно від часу, коли здійснюється замовлення, та від попиту на поїздку. До прикладу, ближче до комендантської години вона буде вищою. Через відсутність достатньої кількості таксистів ціна замовлення зростає, щоб привабити водія. А у комендантську годину включена націнка, щоб відбити бажання у людей зайвий раз викликати сервіс уночі.

Раніше служба працювала цілодобово, тож комендантська година дуже вплинула на її роботу.

«У зв’язку з війною і з тим, що немає нічної роботи, у нас відпала дуже велика кількість замовлень – як мінімум, половина, – говорить менеджерка. – Тобто ми як компанія маємо збитки». 

Коли не було нічних обмежень, довший час працювали заклади громадського харчування, розважальні заклади, клуби, ресторани та бари. Люди вночі відпочивали та, відповідно, користувалися послугами таксі.

«І в нас завжди робота водіїв була поділена на нічну та денну зміни, – розповідає Надія Швець. – А тепер склалось так, що нічної зміни немає. Усі «нічники» перейшли у денну зміну. І той шматочок денної роботи, що залишився, вони між собою розділили. Тобто в усіх тепер менше роботи».

 

Пів ночі на вокзалі 

Попри те, що у регіонах діє комендантська година, міжміське транспортне сполучення ніхто не скасовував. Так, мешканка Івано-Франківської громади Уляна поділилася досвідом нічної поїздки на вокзал.

Каже, раніше ніколи не викликала таксі у комендантську годину, тому було дуже страшно, що замовлення ніхто не прийме. Дівчина хвилювалася, що їй доведеться йти вночі пішки або ж взагалі втратити потяг.

«Я здивувалася, коли таксист швидко прийняв моє замовлення, – говорить вона. – Поки ми їхали, у нього не змовкав телефон від постійних запитів на поїздки».

Близько 4-ї ранку на вокзалі зал очікування був заповнений на 40%. Серед присутніх були люди, які настільки хвилювалися, щоб не пропустити свій потяг через комендантську годину, що чекали там ще від опівночі.

Негативний вплив на ритм життя

Франківка Світлана Смоляк виступає проти комендантської години у нашому регіоні. Каже, що не бачить доцільності у її запровадженні, а дія таких обмежень суттєво впливає на ритм життя.

«Вона потрібна тільки там, де реально є небезпека, – переконана Світлана. – У нашій області, слава богу, відносно спокійно, ми в тилу, тому необхідності у її дії я не бачу».

Разом із сім’єю Світлана побувала на Закарпатті, де немає комендантської години. Каже, що там перебувати набагато легше психологічно.

«Таке враження, що вони за якоюсь завісою. У нас ці обмеження створюють психологічний вольовий бар’єр, а в них його немає, – ділиться франківка. – Їхнє планування життя не прив’язане ні до чого, і так набагато легше жити».

Вона переконана, що такий підхід, як на Закарпатті, є правильним. Адже будь-якій людині потрібне перезавантаження, бо вона видихається і вигорає.

«Так складаються обставини, що бойові дії ведуться на сході, а не в нас. Тому ми маємо працювати інакше. Для того, щоб ми могли ефективно вести цю війну, ми мусимо функціонувати по-іншому, – наголошує Світлана. – Ми це робимо, працюючи на волонтерських засадах. Але нам потрібні сили та перезавантаження».

Багато нюансів виникає з медичними послугами. Не працюють навіть цілодобові аптеки, наголошує жінка. Зрозуміло, що в кожного має бути певний набір ліків в аптечці. Але ж бувають різні ситуації, особливо, коли вдома маленькі діти.

Вкрадена юність

Вплив комендантської години відчувається у різних сферах життя та бізнесу. А Світлана Смоляк бачить його ще й на молоде покоління.

У неї троє дітей. Так, на шестикласника та дев’ятикласника ці обмеження не дуже впливають, адже їм цілком вистачає часу на відпочинок. Однак, значний дискомфорт відчуває її старший син, який зараз на першому курсі університету.

«Я точно можу сказати, що та молодість і той адреналін, який є в його роки, пізніше таким уже не буде. І діти втрачають ці миті, коли у тебе купа емоцій, вільний розум і ти просто кайфуєш від життя, – зазначає франківка. – У наших дітей вони просто викреслені з життя, тому що у них війна… Навіть попри те, що вони не воюють, але психологічно це зачепило кожного». 

До теми

28 жовтня народні депутати України зареєстрували законопроєкт щодо запровадження штрафів за порушення комендантської години.

У ньому пропонується передбачити штраф за порушення діючих обмежень. Для громадян – від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних міні- мумів доходів, тобто від 8500 до 17 тисяч гривень. А для суб’єктів господарювання: від трьох тисяч до шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто – від 51 до 102 тисяч гривень.

«Мета законопроекту – встановити адміністративну відповідальність за порушення громадянами комендантської години, та порушення суб’єктом господарювання встановлених на відповідній території спеціального режиму світломаскування або режиму роботи під час дії воєнного стану

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...