Мед Атлант

Собаки, коти та оренда житла – місія (не)здійсненна

Світлана Тимчук

Часто орендарям буває досить важко знайти таку квартиру, що відповідатиме і бюджету, і власним вимогам. А для власників тварин пошук житла взагалі стає нереальним завданням.

Наявність домашнього улюбленця нерідко ускладнює пошук квартири, адже pet-friendly оголошень про оренду доволі мало. Яка ситуація на ринку нерухомості Івано-Франківська, читайте у статті.

Пропозиція не відповідає попиту

На платформі OLX для пошуку квартири є спеціальні фільтри, за якими легше підібрати потрібний варіант. Так, в Івано-Франківську з-поміж більше 1000 опублікованих оголошень вимогу «без тварин» мають 416. Поселитися з котом дозволено у 166 оголошеннях, з маленьким собакою (до 10 кг) – 176, з середнім собакою (до 25 кг) – 48, з великим собакою – 25, іншою твариною – 62.

У спільному дослідженні UAnimals та DIM.RIA вказано, що в Івано-Франківській області можливість проживати у квартирі з домашніми улюбленцями надають лише 8% орендодавців.

Фахівчиня з нерухомості Леся Гоголь, керівниця відділу продажу компанії “Житло”, розповідає, що в Івано-Франківську квартир, які можна орендувати з тваринами, дійсно мало. І коли в місто заїжджали внутрішньо переміщені особи, від них надходили запити на оренду житла з тваринами, але пропозицій було недостатньо.

“Мені здається, що ті люди з тваринами, які хотіли поселятися в Івано-Франківську, часто вибирали інше місто, – ділиться фахівець. – Я неодноразово чула, що це питання порушувалося і склалася думка, що у Франківську не дуже раді власникам собак”.

До котів орендодавці ставляться лояльніше. Хоча якщо вони категорично проти тварин, то яка це тварина – не має значення. Особливо, якщо це нова квартира, перша здача та свіжий ремонт.

“У мене були випадки поселення людей з маленькими собаками. З такими тваринами легше поселитися, бо від них менше шкоди, – розповідає Леся Гоголь. – З великим собакою орендарі у мене також були, і через розмір тварини багато орендодавців їм відмовляли. У таких випадках за індивідуальною домовленістю з власниками ми у договорі робимо детальний опис стану квартири та прописуємо окрему умову, що в разі пошкодження твариною майна орендар зобов’язується усе відшкодувати”.

Також може вимагатися більша гарантійна сума, щоб власник не хвилювався за покриття витрат на ремонт. А буває, що ціну на оренду квартири встановлюють вищу за стартову.

Шкода нового ремонту

Власниця квартири Леся Кривень каже, що не здавала б своє житло людям із тваринами, бо в неї квартира нова і з новим ремонтом. І мова навіть не про гроші, наголошує власниця. Йдеться про вкладені зусилля та час. Проте жінка зауважує, що могла б здавати житло людям із тваринами, якби воно було не таким новим.

“Я ставлюся до цього позитивно. Якби я робила ремонт відносно давніше і знала, що в майбутньому робитиму ще один, то погодилася би, – міркує власниця. – Основне, щоб орендарі стежили за своєю твариною. Якщо це собака, то щоб вигулювали його. А не залишали тварину у квартирі – і хай там світ валиться”.

Жінка вважає, що наявність домашнього улюбленця не повинна впливати на ціну оренди. Однак орендар обов’язково має вказати, що проживатиме з твариною.

“У моєї сусідки був не дуже приємний досвід, – пригадує пані Леся. – Вона здала квартиру людям, які не сказали, що мають кота. У результаті – дуже занедбали її квартиру”.

Пошук не дав результатів

Тетяна Полуносова, власниця собаки Єви, наразі проживає зі своїм партнером у його власній квартирі. Однак, коли розпочалася повномасштабна війна, їй довелося переїхати з квартири, яку вона орендувала. А знайти нову стало справжнім випробовуванням, яке закінчилося невдачею.

“Попередньо у нас була домовленість із подругою, що я можу жити у квартирі її батька багато років. Тому я спокійно завела собаку, – розповідає дівчина. – Проте на початку війни подруга попросила мене переїхати”.

Це був той період, коли через наплив переселенців в Івано-Франківську було проблематично знайти житло. А з собакою, як переконалася Тетяна, – взагалі нереально. Щоб пошуки дали хоч якийсь результат, фахівця з нерухомості треба було повідомляти за 2-3 місяці наперед.

“Тобто за місяць було майже нереально знайти квартиру для оренди з собакою, – ділиться франківка. – Хіба через знайомих. Або квартира вже у “вбитому” стані і власникам її не шкода. І ціна того житла не відповідала умовам, а була трохи завищеною. Але, можливо, це був ще й вплив початку війни”.

У результаті, Тетяна переїхала до батька, а згодом – знову взялася за пошуки. Це вже був період, коли переселенців у місті стало помітно менше і, відповідно, ситуація на ринку нерухомості стала стабільнішою. Однак за пів року дівчина так і не змогла знайти житло.

На співбесідах із власниками Тетяна наголошувала, що згідна на попередні фото і відеофіксації. Тобто, якщо її собака щось погризе чи пошкодить, вона все відшкодує. Також пояснювала, що постійно вигулює Єву надворі і проблем із туалетом та собачим запахом не виникне. Однак у відповідь чула лише: “Всі так кажуть…”

Фільтри на пошукових сайтах не дуже допомагали. Якщо в оголошенні прямо не було вказано “без тварин”, то в особистій розмові при згадці про собаку власники у поселенні відмовляли. А в тих оголошеннях, де дозволялась оренда з тваринами, зазвичай ішлося про кишенькових собак. І, оскільки розміри Єви більші, після перегляду її фото власники квартир не погоджувалися здавати житло.

Тетяна вважає те, що людям із тваринами набагато важче знайти квартиру, дискримінацією. Адже, на її погляд, можна просто погодити з орендарем деталі проживання та поставити умову – оплата ремонту, якщо тварина щось пошкодить.

Оренда за додаткову плату

Собака Лу і її власниця Христина разом проживають в орендованій квартирі. Це вже друге їхнє житло. Христина ділиться, що власники квартири, де вона проживала раніше, негативно ставилися до котів і собак. Причина – багато шерсті та неприємний запах.

“Приблизно через рік проживання я дуже захотіла маленького собачку і забрала його з притулку без погодження з власниками, – розповідає дівчина. – Я розуміла, що якщо собачка у квартирі щось пошкодить, я все компенсую. Через пів року приймаю рішення виселитися з квартири, бо захотілося щось змінити в житті, й, власне, міняю житло”.

Цього разу прикарпатка не хотіла приховувати від орендодавців свою домашню улюбленицю. Саме тому під час пошуку квартири вона вказувала наявність собаки невеликого розміру.

Знайти житло було важко, оскільки більшість орендодавців були проти тварин.

“Приблизно за два тижні знайшлася хороша квартира, і власник попросив додаткову плату за тваринку. Я погодилась, і досі тут живемо, – розповідає Христина. – Собачка нормально поводиться у квартирі, тут багато місця, і вона звикла. Контролю від власника немає, усе з розумінням”.

Петиція за рівні умови оренди

В Україні проблема пошуку житла з тваринами суттєво загострилась із початком повномасштабного вторгнення. 31 серпня 2022 року була зареєстрована петиція “Надати можливість людям із тваринами винаймати житло на рівних умовах з орендарями без тварин”.

У тексті петиції йдеться, що внаслідок повномасштабного вторгнення люди змушені були залишати свої домівки й виїжджати до інших міст та областей. Вони забирали найцінніше: дітей, батьків та своїх тварин. Інші ж, знаючи, що якщо вони заберуть свого великого собаку або кішку, чи декількох тварин, то фактично втратять будь-яку можливість орендувати житло або будуть змушені орендувати його за подвійну чи потрійну ціну, покидали тварин напризволяще.

Це призвело до збільшення кількості безпритульних та покинутих тварин і до їх загибелі.

“Я закликаю до рівності. Люди із тваринами не мають відчувати проблем із житлом, бо дах над головою потрібен усім. І, ставлячи такі умови щодо того, хто може жити у вашій квартирі, ви дискредитуєте людяність. Пропоную зрівняти умови для всіх орендарів без винятку: студентів, одиноких, пар, пар із тваринами, одиноких із тваринами, пар із дітьми, одиноких із дітьми”, – написала авторка петиції.

Вона запропонувала зробити обов’язковою суму застави (50% від вартості місяця оренди), щоб зняти хвилювання в орендодавця, що його майно буде пошкоджене, та вписувати у договір пункт, що критичні руйнування будуть компенсовані власниками тварини.

З 25 000 голосів, необхідних для розгляду петиції, було зібрано 96. Тож ця петиція не була підтримана і тепер висвітлюється тільки як архівна.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...