Мед Атлант

Історія ветерана з Франківщини Романа Турика, який відкрив власну справу

Бойовий медик з Івано-Франківщини Роман Турик упродовж семи місяців рятував побратимів на Запоріжжі, отримав поранення і втратив на фронті брата. Повернувшись з “нуля”, військовий зважився розпочати з дружиною власну справу — відкрити зоомагазин.

Про пройдені випробування та адаптацію після війни Роман Турик розповів Суспільному.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, чоловік вивіз сім’ю з Київщини на рідну Івано-Франківщину — у село Клубівці. Сам Роман приєднався до тероборони у Тисмениці. У квітні 2022 року в складі 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ вирушив на Запоріжжя.

“Ми жили там війною повністю. 24 години виконували бойові завдання. Були весь час, як-то кажуть, у строю. Там не було хвилин для відпочинку”, — каже військовий.У вересні 2022 року бойовий медик Роман Турик отримав поранення під Гуляйполем.

“Це був приліт протитанкової керованої ракети. Уламками прошило, пройшло повз нирку. Також оперували вуха — були перебиті обидві барабанні перетинки. На ліве вухо здебільшого відновився слух, а на правому через пошкоджений нерв слух не відновиться”, — розповідає боєць.

У грудні 2022 року Роман втратив на фронті двоюрідного брата Олександра Єремягіна, який воював ще у 2014-2015 роках та боронив Донецький аеропорт.

“Всі, хто був на війні, — велика частина залишилася в їхній пам’яті там. Фронт із себе ти не забереш. Зараз у багатьох, хто повертається звідти, є психологічні травми. Багато там пережито, пройдено. Хлопцям потрібне спілкування. Потрібно, щоб у суспільстві на належному рівні ставилися до військових”, — каже ветеран.

Зібрати волю в кулак після фронту Роману Турику допомогли дружина, троє синів та друзі. За спеціальністю чоловік — ветеринарний лікар. Тож він відкрив у Франківську зоомагазин.

“Це — приклад для військових, які звільняються, зокрема через поранення. Вони також можуть себе реалізувати, займатися улюбленою справою. Важливо, щоб військові не боялися. В роботі в них набагато швидше проходитиме період реабілітації. Бо повністю здорові зараз із фронту не приходять”, — говорить ветеран.

Грантами чи спецпроєктами Роман Турик не скористався. У справу подружжя вклало власні заощадження, організаційно їх підтримали друзі та родичі. Завдяки цьому ветеран має змогу підтримувати побратимів, які досі воюють.

“За минулий рік ми з допомогою друзів, знайомих та небайдужих відправили на фронт два автомобілі та тепловізор. Війна триває, перемога ще далеко”, — каже колишній військовий.

Зі слів Романа, у нього є статус учасника бойових дій. Утім на військову пенсію ветеран чекає із серпня 2023 року. Роман Турик також додав, що після війни бійці зіштовхуються з бюрократичними труднощами, а без підтримки суспільства та рідних соціалізуватися їм буде нелегко.

“У сім’ї має бути взаєморозуміння та підтримка. Якщо цього немає, то дуже важко. Тому я щасливий. Але я буду щасливішим, коли кожен наш побратим, кожен наш військовий повернеться додому”, — говорить ветеран.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...