Мед Атлант

Що таке рак шийки матки та як він виникає 

Рак шийки матки є четвертим найпоширенішим видом раку у жінок, такими є дані Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Що викликає це захворювання, як його попередити, вчасно виявити та лікувати, – на ці та інші питання відповідає лікар онкогінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Ніна Ткачук.

Рак шийки матки – це тип раку, який виникає в клітинах шийки матки, зокрема в її нижній частині, яка з’єднується з піхвою. Онкопроцес починається, коли здорові клітини шийки матки мутують. Мутації змушують клітини рости та розмножуватися безконтрольно. Аномальні клітини, що накопичуються, утворюють пухлину. Ракові клітини проникають у сусідні тканини і можуть відриватися від пухлини, щоб поширюватися (метастазувати) в інших частинах тіла.

Також занедбана пухлина може поширюватися на найближчі органи, а саме на пряму кишку та сечовий міхур.

Лікар онкогінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Ніна Ткачук пояснює:

«Раку шийки матки зазвичай передує такий стан як дисплазія. Дисплазія протікає безсимптомно, тому виявити її може лише лікар під час огляду. Утім, дисплазія – це ще не рак. Вона може бути як легкою, так і важкою. У випадках легкої за пацієнтом спостерігають, бо зазвичай дисплазія може зникнути сама. При важкій – роблять висічення патологічної ділянки. При цьому шийка та матка після втручання продовжують функціонувати, і жінка може зачати та народити дитину. Якщо важку дисплазію не лікувати, вона зазвичай перетворюється на рак. Не варто хвилюватися, коли гінеколог знайде на шийці матки у жінки якісь зміни. Наприклад, ектопію, яку в народі помилково називають ерозією шийки матки. Зазвичай ці зміни – природні, і вони не перетворяться на рак через рік чи навіть два. Головне – вчасно відвідувати лікаря, який буде спостерігати за змінами. За даними ВООЗ, рак шийки матки у жінок з нормальною імунною системою може розвиватися від 15 до 20 років.»

Як вірус папіломи людини пов’язаний з раком шийки матки

ВПЛ передається переважно статевим шляхом. Більшість людей інфікуються ним невдовзі після початку статевого життя. Різні штами ВПЛ відіграють певну роль у спричиненні більшості випадків раку шийки матки.

Під час контакту з ВПЛ імунна система зазвичай запобігає вірусу. Однак у невеликого відсотка людей вірус виживає роками, сприяючи процесу, який змушує деякі клітини шийки матки перетворюватися на ракові клітини.

За даними ВООЗ, переважна більшість випадків раку шийки матки (понад 95%) викликана саме ВПЛ.

Хоча більшість інфекцій ВПЛ проходять самі по собі, а більшість передракових уражень зникають спонтанно, для всіх жінок існує ризик того, що інфекція ВПЛ може стати хронічною, а передракові ураження прогресують до інвазивного раку шийки матки. Інші фактори також визначають, чи захворієте ви на рак шийки матки. Насамперед йдеться про навколишнє середовище та спосіб життя.

Симптоми раку шийки матки 

«Ані дисплазія, ані рання стадія раку шийки матки зазвичай не викликають жодних ознак чи симптомів, – наголошує лікар онкогінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Ніна Ткачук, – тому єдиний шанс запобігати хворобі або хоча би “впіймати” її на початковій стадії – це відвідувати гінеколога принаймні раз на рік».

На прийом дуже часто приходять  жінки з раком шийки матки, які понад 5-20 років не відвідували гінеколога з різних причин.

“У кожної своя причина: “кар’єра, діти  – немає часу”, “нічого не турбувало”, “не веду статеве життя – навіщо мені перевірятися”, «це може бути у когось, тільки не в мене», «я думала, що я молода, така хвоба може бути у жінок старшого віку». Ніхто не готовий допустити думку, що у нього може бути рак, шкода, що хвороба не вибирає вік, посаду, красу, репродуктивні плани. Без здоров’я все матеріальне нічого не вартує.»

Зазвичай кожний четвертий випадок РШМ виявляється у занедбаній стадії. Хоча ця хвороба – це візуальна форма раку. Тобто її можна виявити на передраковій та ранній стадії і радикально пролікувати, щоб до цього більше не повертатися.

Цей вид раку на ранніх стадіях часто має безсимптомний перебіг.

Ознаки та симптоми більш пізньої стадії раку шийки матки включають:

  • вагінальну кровотечу після статевого акту, між менструаціями або після менопаузи;
  • водянисті, кров’янисті виділення з піхви, які можуть бути рясними та мати неприємний запах;
  • тазовий біль або біль під час статевого акту.

У занедбаних випадках, коли рак вражає вже сусідні органи, у жінки можуть спостерігатися дизуричні розлади (проблеми сечовипускання) та проблеми з дефекацією, набряк та тромбоз нижніх кінцівок.

«Дуже часто такі жінки йдуть, наприклад, до урологів. Утім, проблеми з сечовим міхуром можуть бути пов’язані з проростанням пухлини, яка попередньо розвивалася на шийці матки.», – каже лікар онкогінеколог Ніна Ткачук.

Як діагностують рак шийки матки

Найкращий спосіб виявити хворобу на ранній стадії – регулярно проходити скринінгові тести , вони допомагають своєчасно виявити передракові стани шийки матки, коли у вас немає симптомів раку.

Скринінг на рак шийки матки, який треба проходити раз на рік при відсутності симптомів, включає:

  •  кольпоскопію: огляд піхви та шийки матки за допомогою оптичного приладу;
  • цитологію (ПАП-тест): вискріб з піхвової частини шийки матки і цервікального каналу;
  • тест на вірус папіломи людини;
  • УЗД.

Найважливішими є ПАП-тест та тест на ВПЛ, огляд на кріслі. УЗД можна вважати лише додатковим методом. 

У світі є тільки два тести для скринінгу РШМ. Це ПАП-тест (мазок на цитологію) і тест на ВПЛ. Або їхнє поєднання – котестинг. Інші методи (ані кольпоскопія, ані УЗД, ані аналіз на різні інфекції) не мають жодного стосунку до скринінгу РШМ.

З 2014 року виходять дослідження, які доводять, що аналіз на ВПЛ як метод первинного скринінгу є найбільш ефективним та економічно вигідним.

Другим діагностичним етапом є біопсія шийки матки – видалення шматка ураженої тканини і його подальше дослідження для підтвердження онкодіагнозу.

Процедура не є частиною обов’язкового скринінгу і призначається тільки тоді, коли для неї є покази.

Якщо у пацієнтки погані кольпоскопічна картина і цитологічне дослідження, призначається біопсія. Лише результати біопсії є підставою поставити людині онкологічний діагноз.

Від результатів біопсії залежить подальше лікування пацієнтки. Також при підозрі на онкодіагноз лікар може призначити магнітно-резонансну та комп’ютерну томографію з контрастуванням, щоб визначити поширення пухлини та зрозуміти, чи наявне метастазування.

Як лікують рак шийки матки та чи можливе статеве життя після ремісії

Після того, як пацієнтка пройде необхідну діагностику, їй запропонують лікування залежно від стадії та виду раку.

Як і інші онкозахворювання, рак шийки матки лікується за допомогою операції (видалення шийки матки, матки, іноді яєчників, лімфовузлів і частини піхви), променевої терапії (як зовнішньої, так і внутрішньої) та хімієтерапії. Іноді буває достатньо одного або двох з цих видів лікувань, а іноді треба залучити всі.

Якщо лікування пройшло успішно, жінка виходить у ремісію, однак мусить періодично відвідувати лікаря та робити контрольні дослідження. Перші два роки – кожні 3 місяці, наступні 5 років – раз на 6 місяців, а далі – раз на рік.

Перевірятися необхідно для запобігання рецидиву – повторної появи раку.

Майже третина пацієнток (28-30%) мають рецидиви після успішного лікування. 80% з них стаються у перші два роки після ремісії. Виживаність після рецидиву складає 27%, і це у випадку місцевого рецидиву без віддалених метастазів.

Чи можливе статеве життя після лікування раку шийки матки, особливо радикального, яке передбачає видалення певних органів?

«Лікар-гінеколог часто має бути і психологом. Пацієнтки іноді кажуть, що після операції з видалення матки “перестануть бути жінками”. Це повна маячня. По-перше, ані матка, ані шийка при статевому акті не задіяні та ніякої ролі в цьому не грають. Все відбувається у піхві, яка після операції залишається. По-друге, чоловік під час сексу не відчуває, є у жінки матка чи немає. Єдине “завдання” матки – це дітонародження» – лікар онкогінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Ніна Ткачук.

Що треба знати про вакцинацію проти вірусу папіломи людини

Ризик розвитку раку шийки матки можна зменшити, регулярно проходячи скринінг та вакцинувавшись проти ВПЛ.

У 2020-му році ВООЗ оприлюднила стратегію, згідно з якою до 2050-го року у світі можна попередити понад 40% нових випадків захворювання на РШМ та 5 млн пов’язаних з ним смертей. 194 країни світу взяли на себе зобов’язання викорінити цей вид раку до 2030 року.

Глобальна стратегія щодо прискорення ліквідації раку шийки матки окреслює три ключові кроки: вакцинацію, скринінг і лікування.

Усунення будь-якого раку колись здавалося нездійсненною мрією, але тепер у нас є економічно ефективні, засновані на доказах інструменти, щоб втілити цю мрію в реальність.

Пандемія COVID-19 створила проблеми для запобігання смертей від раку.

В Україні проблеми для вчасного виявлення РШМ створює війна, через яку чимало жінок не мають доступу до медичної допомоги.

Також у нас не впроваджена державна програма вакцинації проти вірусу папіломи людини (ВПЛ).

За словами лікарів існують три типи вакцин проти ВПЛ.

«Будь-яка вакцинація зазвичай сприймається суспільством неоднозначно. Але вакцинація є дієвим методом запобігання виникнення тієї чи іншої хвороби. Особливо важливо, що у випадку вакцинації від ВПЛ ми фактично говоримо про запобігання онкологічному захворюванню.» – пояснює лікар онкогінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Ніна Ткачук і наголошує: Не варто відкладати обстеження на потім. Пройдіть його обстеження і переконайтесь, що ви здорова. У житті немає «чорновика». Втрачений час не можна повернути. Все потрібно робити вчасно”.

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Партнерська публікація

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...