Мед Атлант

У Тлумачі відкрили соціальну їдальню. ВІДЕО

21 січня у Тлумачі  при парафії Пресвятої Трійці УГКЦ, відкрили соціальну їдальню для нужденних. Ініціативу підтримала благодійна організація “Карітас Коломия”.

Про перший день роботи соціальної їдальні розповіли в репортажі Суспільного.

На кухні з 10:00 поралися дві кухарки-волонтерки Марія Дутчак та Наталія Габурак. За три години приготували обід для 20 людей.

“У нас була служба на 9:00, бо в нас нема такого, щоб в неділю богослужіння не вислухати. І відразу ми вже тут. Зварили борщ, а на друге — пельмені, канапочки. Якщо хтось захоче, то ми й із собою можемо дати”, — розповідає Марія Дутчак.

Юлія Фотуйма із Тлумацької громади на перший обід до соціальної їдальні прийшла з дітьми. Жінка каже: 9-річного Іллю та 4-річну Марію виховує сама. До “Карітасу” приходить по продуктові набори, там і дізналася про відкриття благодійного закладу.

“Я вже тут чотири рази отримувала допомогу. Нам зателефонували, сказали й ми прийшли. У мене — син з інвалідністю”, — каже Юлія Фотуйма.

Подібних закладів у Тлумачі місцевий парох Павло Дутчак не знає. Священнослужитель пояснює, що соціальна їдальня працюватиме для всіх, хто потребує підтримки.

“Люди цікавилися і хотіли знати, коли буде відкриття, бо є багато потребуючих. Є ті, які не можуть самостійно ходити чи прикуті до ліжка, тому ми будемо тут готувати і їм привозити додому”, — розповідає священник.

В області таких соціальних їдалень діє понад два десятки, говорить директор благодійної організації “Карітас Коломия”, отець Сергій Триф’як. За його словами, наступного тижня такий заклад відкриють у Косові.

“В їдальнях видають приблизно понад тисячу обідів щотижня. Розпорядок роботи різний. Деякі працюють щодня, деякі — раз на тиждень, деякі — двічі на тиждень. Здебільшого — це волонтерські їдальні, які забезпечують місцеві парафії, громади. Саме завдяки щедрості тих людей готують обіди. Знаєте, це відбувається таке ділення добром”, — говорить отець Сергій Триф’як.

З його слів, у Тлумачі соціальна їдальня наразі працюватиме в експериментальному режимі: готуватимуть обіди два-три рази на тиждень. А з березня у закладі їжу варитимуть щоденно.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...