Мед Атлант

Псоріаз: Лікар-дерматолог ЦМКЛ розповіла про поширення захворювання шкіри через стрес

В часі повномасштабної війни, внаслідок постійних стресів, в Україні зростає кількість шкірних захворювань. Особливо багато випадків псоріазу.

Лікар-дерматолог Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Лариса Сенчук відзначає: «Зараз вдвічі більше людей звертаються з псоріазом, у багатьох пацієнтів діагностуємо це захворювання вперше. Ця хвороба сьогодні набула широкого поширення, особливо серед чоловіків».

Псоріаз – це неінфекційне дерматологічне захворювання запального характеру. Проявляє себе висипкою: на шкірі наявні сухі бляшки, плями червоного чи рожевого кольору. Часто висипка може бути на волосистій частині голові, долонях, стопі, але також і на будь-якій іншій частині тіла. Захворювання в більшості випадків протікає хронічно і не несе загрози життю. Але сам факт його наявності викликає психологічний дискомфорт і позначається на соціальному житті. Тому важливо підібрати дієву терапію для лікування псоріазу та мінімізувати негативні фактори розвитку хвороби.

Втім, є також і важкі форми псоріазу.

Окрім висипки, у хворого одразу або через деякий час може появитись біль у суглобах.

«Як правило, артрит настає пізніше. Деякі фахівці розцінюють його як ускладнення псоріазу. Суглоби можуть боліти чи напухати, при цьому висипка також є наявною», – говорить Лариса Сенчук.

Псоріаз небезпечний тим, що може мати ускладнення – еритродермію, коли все тіло покривається лускою і висипкою.

«У хворого в таких випадках часто наявна висока температура тіла. Лікування таких пацієнтів здійснюється за допомогою гормонів і є дуже складним», – відзначає лікар-дерматолог ЦМКЛ.

Ефективність лікування псоріазу багато в чому залежить від психологічного стану пацієнт, тому важливо поєднувати медикаментозний вплив із психотерапією.

«Застосовуємо комплексний підхід. Часто пацієнта паралельно консультує також невропатолог чи психіатр», – зауважує Лариса Сенчук.

Турбують шкірні захворювання? Лікар-дерматолог Лариса Сенчук приймає у консультативній поліклініці ЦМКЛ.

Для запису телефонуйте у контакт-центр: +380951031030 +380670999111

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...