Мед Атлант

“Небесний фотограф”: У Франківську представили майже 200 робіт Максима Бурди

Буденне життя захисників і реалії сьогодення: У Франківську відкрилася виставка загиблого військового Максима Бурди “Небесний фотограф”, де представили майже 200 робіт.

Максим почав займатися фотографією ще у школі та дуже любив цю справу.  Проте він залишив свій фах і пішов захищати країну попри те, що був комісований через хворобу хребта.

Кохана загиблого Максима Бурди Діана Лукашук зазначила, що роботи на виставці можна поділити на дві категорії: ті, що були зроблені у 2022 році, коли Максим перебував на військових полігонах і на ті, що він зробив у 2023 році – коли почав виконувати бойові завдання у Бахмуті.

“Виставка має три основних завдання. Передусім, це реалізувати мрію Максима та вшанувати пам’ять всіх, хто боронив країну. Також виставка має благодійну мету, адже половину виручених коштів ми передаємо до благодійного фонду “Янголи Азову””, – Діана Лукашук.

Мама загиблого фотографа Ірина розповіла, що Максим завжди був щирою людиною. Любив фотографувати все, але найбільше мріяв про військову виставку. Також Ірина пригадала й перший день повномасштабного вторгнення, коли Максим прийшов до неї та попросив поважати його вибір приєднатися до Збройних Сил України.

“Коли він був там, ми ділилися всім, але про війну майже не розмовляли. Зараз я бачу, що мій син живе у цих фотографіях, виставках. Його знають у всіх містах. Максим часто говорив про те, що зробить виставку після завершення війни. Сьогодні це вже 11 місто, в якому побачили фотографії Максима.”

Як зазначила представниця  міністерства культури та інформаційної політики Діана Трима, виставка «Небесний  фотограф» несе глибокий зміст.

“Дуже важливо зберігати ці моменти та робити акцент на мистецтво  під час війни. Адже саме воно фіксує воєнні злочини росії проти України та геноцид. Максиму вдалося знайти красу життя в таких нереальних і брудних речах як війна та знищення.”

Виставка триватиме до 25 лютого у виставковій залі Івано-Франківської обласної організації Національної Спілки Художників України.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...