Мед Атлант

Українські лікарі врятували хлопчика, який проковтнув одразу 20 магнітів

Лікарі «Охматдиту» врятували дитину, яка проковтнула 20 магнітів. Під час операції медики знайшли у нього 5 отворів в черевній порожнині.

Про це розповіли у лікарні «Охматдит».

До лікарів звернулися батьки дитини, що скаржилась на біль у животі. Вже на першому рентген-знімку медики побачили, що у його травному каналі є ціла група сторонніх тіл. У них вдалося впізнати магнітний конструктор. 20 магнітів були в різних частинах шлунково-кишкового тракту, проте були зʼєднані між собою.

Консиліум лікарів вирішив невідкладно провести операцію, адже кожна година очікування могла погіршити стан пацієнта. Медики пояснюють: проковтнуті магніти можуть притягатися один до одного та защемлювати тканини. Через це виникають зони некрозу (змертвіння), перфорації порожнистих органів, шлунково-кишкової непрохідності тощо.

Перший магніт та ще 18 елементів конструктора вдалося витягти ланцюжком медикам відділення ендоскопії. Проте один магніт залишився і його мали діставати хірурги.

Під час операції у дитини виявили 5 перфоративних отворів у черевній порожнині та останній елемент конструктора. Всі отвори закрили, а магніт видалили.

Зараз хлопчик проходить післяопераційний курс лікування та реабілітації. Утім медики попереджають: так трапляється не завжди.

«Наслідки проковтування сторонніх тіл бувають жахливими навіть після їхнього видалення. Маленькі пацієнти можуть сильно погіршити якість свого життя, а інколи й втратити його», — кажуть в «Охматдиті».

Якщо ж дитина вже щось проковтнула або захлинулася, не намагайтесь дістати предмет самостійно, не викликайте в дитини блювання та не годуйте її. У такому випадку необхідно негайно звернутись за медичною допомогою, зазначають лікарі.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...