Мед Атлант

День онкохворої дитини: 3 факти про дитячий рак і кров, які варто знати всім

15 лютого — Всесвітній день онкохворої дитини. Розповідаємо, як ви можете допомогти дітлахам подолати хворобу, поділившись кров’ю.

Згідно з даними ВООЗ, щороку у світі близько 400 000 дітей та підлітків отримують діагноз «рак». З них більше 1000 — українські дітлахи. При цьому у понад 80% випадків онкологічні захворювання в дітей є виліковними. Важливою складовою терапії при цьому є трансфузійна підтримка — переливання крові.

Наслідки хвороби й наслідки лікування

Найпоширенішим видом раку в дітей є лейкемія — захворювання крові. Будь-які онкологічні хвороби знижують рівень гемоглобіну і тромбоцитів, але онкогематологічні — особливо. Знижують ці показники й деякі види лікування — зокрема променева та хіміотерапія. Один курс останньої потребує від 10 до 50 процедур переливання крові, часом і більше.

Онкохворі діти особливо чутливі до інфекцій

У 2013 році під час кожного п’ятого переливання крові маленькі реципієнти інфікувалися вірусами гепатиту В та С. Причиною було неякісне тестування донорської крові.

«Через низькочутливі методи тестування донорської крові, якими держава забезпечувала центри крові до 2018 року, та разове донорство пацієнти досить часто могли отримати важке захворювання (навіть ВІЛ) від переливання. Нам вдалося вплинути на ситуацію, й на сьогодні Україна забезпечує центри крові високочутливими методами тестування, які виявляють інфекцію у крові на ранніх стадіях», — розповідає Ірина Славінська, співзасновниця ДонорUA, Президентка ГО «Всеукраїнська асоціація донорів України» та співавторка Закону України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові».

Однак відповідальність за безпеку пацієнтів усе ще великою мірою лежить на донорах. Наприклад, після контакту з потенційним джерелом інфекцій, що можуть передаватися через кров, має минути 6 місяців перед донацією. Це стосується незахищеного сексу, косметологічних ін’єкцій, тату й пірсингу тощо.

Здавати компоненти крові для онкохворих діток можна кожні 2 тижні

Найгостріше діти з онкогематологічними захворюваннями потребують тромбоцитів. Коли цей показник у крові критично низький, зростає ризик кровотеч, зокрема внутрішніх, які є особливо небезпечними. Тому тромбоконцентрат — найнеобхідніший компонент крові для таких дітлахів.

На відміну від цільної крові, яку здають не частіше, ніж раз на 60 днів, здавати тромбоцити можна кожні 2 тижні. Реєструйтеся на ДонорUA, аби ділитися кров’ю та її компонентами зручно й сучасно. Допомоги потребують і діти, і дорослі, й зокрема поранені військові.

Батьки дітей, що потребують переливання крові, можуть також реєструвати пацієнтів на сайті. Донори, що мешкають у відповідному місті та мають потрібну групу крові, побачать реципієнта у своєму особистому кабінеті та зможуть здати кров адресно.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...