Мед Атлант

У Франківську пацієнтки від 40 років можуть безкоштовно зробити мамографію

Жінки, яким понад 40 років, можуть безкоштовно зробити мамографію в Івано-Франківській центральній міській лікарні.

За рік в медзакладі цю процедуру проходять 8-9 тисяч жінок. У майже 5% з них виявляють патології, які піддаються лікуванню, розповів завідувач рентгенологічного відділення медзакладу Ігор Соколовський, передає Суспільне.

Завідувач рентгенологічного відділення в Івано-Франківській центральній міській лікарні Ігор Соколовський

За його словами, рак молочної залози є найпоширенішим захворюванням серед жіночої онкології.

“Потрібно бути захищеною. Знайти час та прийти. Ми довго не затримуємо, чітко на ту годину, на яку пацієнтка записалася, виконаємо процедуру”, — каже Ігор Соколовський.

В Івано-Франківській ЦМКЛ пацієнтки можуть безкоштовно зробити мамографію

Мамографія триває 20 хвилин. Щоб її зробити, жінкам потрібно попередньо записатися та мати скерування від сімейного лікаря, пояснює рентгенлаборантка центральної міської клінічної лікарні Тетяна Бабельська.

“Особлива умова — жінці має бути повних 40 років, бо змінюється структура молочної залози. До 40 років бажано робити тільки УЗД, МРТ. Перед процедурою зранку не можна нічим маститися: антиперспірантом, дезодорантами. Також бажано не вживати кофеїн, каву, газовані напої”, — розповідає Тетяна Бабельська.

Протипоказання до процедури мають вагітні та жінки, які годують грудним молоком, каже рентгенлаборантка.

“Коли жінка має імпланти, а зараз це не рідкість, потрібно попереджати заздалегідь. Бо коли ми реєструємо пацієнтку, я маю вказати комп’ютеру, що там є імплант, аби визначити компресію і не травмувати його”, — каже Тетяна Бабельська.

Мамографія

Галина Кічак обстежується щороку. Жінка розповідає: під час мамографії у неї виявили кісту у молочній залозі, про яку, каже пацієнтка, навіть не здогадувалася.

“Я не знала цього. Після пологів не зверталася в медзаклад довший час. А коли прийшла на мамографію, то лікар виявив в мене кісту. Я обстежуюся щороку, вона не росте”, — каже Галина Кічак.

Процедуру мамографії потрібно проходити один раз на рік. Результати обстеження пацієнтка отримує впродовж двох-трьох діб.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...