Мед Атлант

Що таке ерозія шийки матки – це «норма» чи «хвороба»?

Що має на увазі лікар коли під час гінекологічного огляду каже жінці: «У вас ерозія!» В термінології про патологію шийки матки є два значення: істинна ерозія та псевдоерозія (ектопія), – пояснює акушер гінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Зоряна Лазар. Проте визначити точно який діагноз насправді може кольпоскопія.

«Отже, спробуємо розібратися в цьому питанні разом. Істинна ерозія – це дефект епітелію вагінальної частини шийки матки. Найчастіше – це результат запального процесу. Також це результат травматизації при маніпуляціях на шийці матки чи при статевих контактах з використанням різних предметів, іграшок. У старших пацієнток – це може бути наслідком використання кільца на шийку матки (песарію) при пролапсі. Ерозії виникають також на поверхні раку.» – пояснює акушер гінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Зоряна Лазар. – Ектопія шийки матки – це фізіологічний процес, який у більшості випадків виявляється у дівчат і жінок репродуктивного віку. Циліндричний епітелій цервікального каналу знаходиться на вагінальний частині шийки матки. Ектопія при нормальному результаті цитологічного мазочка не потребує лікування, а тільки спостереження.»

При звичайному огляді ектопія і ерозія виглядають як яскраво-червоний дефект. І тут в допомогу лікарю приходить кольпоскопія. Вона робиться для того, щоб визначити чи це істинна ерозія, чи псевдоерозія (ектопія). У нормі багатошаровий епітелій при фарбуванні розчином Люголя набуває коричневого кольору. Також необхідно здати мазок на флору і цитологію. Мазок на флору дозволить виявити запалення, а цитологія покаже наявність чи відсутність передракових клітин. При наявності запалення необхідно здати аналізи на всі можливі інфекції, які передаються статевим шляхом. Особливо небезпечний папіломавірус високоонкогенних типів, доведено, що саме він сприяє переродженню ерозії в дисплазію, а дисплазії в рак.

«Без кольпоскопії і цих аналізів лікар не може призначити правильне лікування, – коментує акушер гінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Зоряна Лазар, – якщо запалення викликано урогенітальними інфекціями, необхідно їх позбутися, а потім, використовуючи спеціальні вагінальні супозиторії, повернути піхві нормальну мікрофлору. Якщо ж запалення не виявлено, це означає, що причиною ерозії міг стати гормональний дисбаланс. Як правило, він супроводжується іншими клінічними симптомами, наприклад, нерегулярним менструальним циклом, аменореєю. У таких випадках після консервативного лікування ерозію можна ще якийсь час спостерігати (але саме спостерігати, роблячи цитологію і кольпоскопію, а не пустити на самоплив).»

Ерозія підступна тим, що організм буде намагатися з нею впоратися. І в цьому, як не парадоксально, полягає головна небезпека! Справа в тому, що переродження епітелію може піти як в бік одужання, так і в бік патології, тобто дисплазії. Крім того, ерозія як губка здатна накопичувати  хвороботворні мікроорганізми і віруси – саме тому мазок, як правило, сигналить про запалення.

Кожне захворювання легше попередити, ніж лікувати. До основних профілактичних заходів належать:

  • Дотримання правил особистої гігієни
  • Використання надійних бар’єрних засобів контрацепції
  • Відмова від шкідливих звичок (особливо від куріння)
  • Наявність постійного статевого партнера
  • Своєчасне лікування будь-якого запального захворювання органів сечостатевої системи
  • Регулярне відвідування гінеколога з метою профілактичних оглядів

Тактика ведення істинної ерозії і ектопії залежить від різних факторів: вік жінки, дітонародження, гормональна контрацепція, результат цитології, ВПЛ статус. В загальному в кожному випадку потрібен індивідуальний підхід.

«Якщо жінка не народжувала до 24 років, то лікування ерозії шийки матки не проводиться. Достатньо динамічного спостереження 1 раз на рік у гінеколога, з проведенням ПАП-тесту і кольпоскопії. – пояснює акушер гінеколог ЛДЦ «Мед-Атлант» Зоряна Лазар. – При наявності клінічних проявів для терапії патології шийки матки може використовуватися медикаментозний метод. Застосовуються протизапальні, протимікробні засоби і препарати, що володіють відновлювальним ефектом. При істинній ерозії часто застосовують медикаментозне лікування. Воно може включати препарати місцевої та системної дії.»

Контакти лікувально-діагностичного центру «Мед-Атлант»:
+38 (095) 00 38 452
+38 (095) 00 38 453
+38 (097) 41 13 133
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 48 (корпус 1),
м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола, 23 (корпус 2).

Соцмережі:

https://med-atlant.if.ua/

https://www.facebook.com/medatlantif

https://instagram.com/med_atlant.if?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

https://instagram.com/medatlant.beauty?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...