Мед Атлант

Історія спортивного довголіття

Завдяки віртуозній роботі фахівців клініки «Angelholm» знаний спортсмен продовжує займатись спортом та тренувати учнів.

Львів’янин Ярослав Чала у 70 років з двома штучними кульшовими суглобами встановив світовий рекорд на Чемпіонаті світу у канадському місті Калгарі. Присів з вагою 160 кілограм, у тязі зафіксував 205 кілограм.

Прославлений львівський атлет, Заслужений тренер України, майстер спорту України міжнародного класу, чиї перемоги на Всеукраїнській та міжнародній арені вимірюються десятками, виборов срібну нагороду серед ветеранів четвертої вікової групи. Виступаючи у ваговій категорії до 105 кг, спортсмен встановив світовий рекорд у жимі, який становить 150,5 кг! Присів з вагою 160 кг та у тязі зафіксував 205 кг. І все це з двома заміненими кульшовими суглобами.

Цікавим фактом є те, що саме Ярослав Чала був тим атлетом, який у 1991 році приніс незалежній Україні першу медаль міжнародних змагань з пауерліфтингу. Сьогодні пану Ярославу вже 75, і він продовжує тренуватись та перемагати на змаганнях. Нещодавно, у лютому 2024 року,  спортсмен виборов перше місце у абсолютній першості Чемпіонату України з класичного жиму лежачи серед ветеранів М-4 з результатом 54;62 балів, а також зайняв перше місце у Чемпіонаті України з пауерліфтингу серед чоловіків-ветеранів М-4 у ваговій категорії 105 кг з результатом 425 кг. Яскравий приклад спортивного довголіття!

Ми поговорили з видатним спортсменом, який розповів свою історію, як із двома заміненими кульшовими суглобами виборює першість на змаганнях.

– Я вже й забув, що у мене штучні суглоби. Живу й тренуюся так, ніби жодних операцій не було, – говорить спортсмен. – Ото вже роки пройшли, як взяв «золото» на Чемпіонаті світу. Але про те, що у мене стоять ендопротези, ніхто не знав.

Вперше сильний біль у нозі спортсмен відчув у 1997 році. Тоді звернувся до лікарів.

– Спочатку ті думали, що з хребтом проблеми, казали, що нерв защемляє. Зробили операцію. Через рік стало ще гірше. Пішов до того ж хірурга, зробили другу операцію. Через два тижні повернувся знову, бо все боліло. Лікар сказав, що з хребтом усе нормально, направив на рентген, аби перевірити суглоби. Після обстеження стало зрозуміло, що проблема в суглобі.

– Як мені пояснили лікарі, «прокладки» у суглобах повністю стерлися, кість до кості терлася, завдаючи нестерпного болю. Не міг ні сісти в машину, ні вийти. Дійшло до того, що мені допомагали зашнуровувати взуття, одягати шкарпетки. Проте спорт я не закидав.

У 2014 році Ярослав наважився на операцію по заміні кульшового суглобу.

– Спочатку поїхав у госпіталь у Винники поблизу Львова, але там за мене не взялися. Почув про шведсько-українську клініку «Angelholm», що у Чернівцях. Зателефонував, там сказали приїжджати. Так і зробив. Оперував мене сам директор Ярослав Васильчишин. Все пройшло ідеально, і на третій день після операції я вже був вдома, а на десятий – сів за кермо. Було відчуття, що помолодів на десять років.

Через два роки Віктор Чала відчув біль у другій нозі.

– Цього разу уже не чекав сильного болю, одразу в Чернівці поїхав. Клініка вже була в іншій будівлі, тут ще кращими стали умови, певно того, що все нове, тільки персонал залишився таким самим: ввічливим, уважним, привітним, як і в перший раз. Мене знову оперував Ярослав Васильчишин. То ж, зробили операцію. Лікар наголошував, аби тяжкого не підіймати, бо суглоби ставлять, аби людина могла нормально ходити. Я ж відчув себе повноцінною людиною, тому повернувся до тренувань. Спочатку складно було з присіданнями – координації не було, падав назад-вперед. Та помаленьку все вдавалося. Тоді узявся за присідання зі штангою. Спершу не ризикнув велику вагу брати, узяв лише 20 кілограм, потім 40, 50, 60… Після операції трохи кульгав, але, коли почав тренуватися, все пройшло. Коли я скинув лікарю фото своїх суглобів, після моєї перемоги на Чемпіонаті світу в Калгарі (Канада), вони були у прекрасному стані.

Ярослав Чала у свої 75 років продовжує тренуватись і впевнено крокує по сходинках своїх мрій. У нього була мета стати чемпіоном світу, і став ним. Він поставив рекорди, які вже багато років ніхто не може побити.

Після сорока років руйнуються суглоби

– Випадок з Ярославом Чалою можна назвати унікальним. Десять років тому ми йому замінили кульшовий суглоб. Поставили протез американської фірми «Zimmer». Згодом була заміна другого кульшового суглобу, – розповідає Ярослав Василишин, Заслужений лікар України, ортопед-травматолог шведсько-українського медичного центру «Angelholm».

– У січні 2020 року я оперував товариша Ярослава. Той зізнався, що Ярослав Чала на змаганнях в Канаді здобув золоту медаль. У цей момент я був впевнений, що суглоби розлетілися від такого навантаження. Одразу попросив Ярослава зробити рентген. Суглоби були в ідеальному стані, ніби вчора оперували. Раніше я забороняв своїм пацієнтам після операцій підіймати важке, тепер не маю що сказати. У нас часто пацієнти після таких операцій повертаються до попереднього життя. Серед них є і гірники, які далі працюють у шахтах, і багато моряків з Одеси, які після операції ходять у море, і каскадери, і люди інших професій, які повертаються до звичного способу життя після заміни суглобів.

Шведсько-український медичний центр «Angelholm» працює в Чернівцях з 1998 року. Це багатопрофільна клініки, але основним напрямком роботи залишається ортопедія та травматологія. Фахівці клініки багато років проводять операції по заміні великих суглобів. Досвід хірургів, злагоджена робота операційної бригади дозволяють виконувати операції на кульшовому суглобі за 30 хв, на колінному – 40-50 хв.

Гарні результати роботи клініки – це результат ряду чинників: потужне матеріально-технічне забезпечення: операційні клініки оснащені передовими шведськими вентиляційними системами, які утворюють над операційним столом і бригадою, що оперує, ламінарний потік стерильного повітря, медбригада працює у спеціальних шоломах (захисних системах фірми «Stryker»), які допомагають запобігти циркуляції повітря від хірурга до операційної рани, що дозволяє уникнути ризиків інфікування, сучасне обладнання, європейські методики та технології. Гарні умови перебування та лікування, а також реабілітація після заміни суглобу. І найголовніше – висококваліфіковані досвідчені фахівці та злагоджена робота всього медичного персоналу дозволяють центру «Angelholm» надавати широкий спектр медичної допомоги на найвищому світовому рівні.

– Найчастіше з такими проблемами звертаються жінки. Вони більше хворіють на остеопороз. Можливо, через те, що жінки народжують. Під час пологів хрящова тканина стає тонкою, а в більш зрілому віці кальцій активно вимивається з організму або погано усвоюється. Проблеми зі суглобами починаються після сорока років, хрящ зношується, кісткова тканини втрачає свою щільність, починаються вікові зміни тощо. Хоча лікуємо й багато молодих пацієнтів, які в дитинстві страждали на дисплазію кульшових суглобів (патологія, що призводить до порушення функціонування опорно-рухового апарату. – ГПУ), отримували травми.

Серед наших пацієнтів – багато курців. Коли людина палить, вона не тільки вбиває свої нирки, легені, судини, серце, а й суглоби. Під час операції можу на 99 відсотків сказати, чи та людина палить. Від нікотину також виникає остеопортроз.

Від нікотину виникає остеопороз

Імплантація штучних суглобів – єдиний спосіб уникнути інвалідності при важких ортопедичних захворюваннях

* Ламінарний потік – це односпрямований потік повітря, контрольований потік повітря з постійною швидкістю та паралельними лініями струму по всьому поперечному перерізі чистої зони.

* Остеопороз — це системне захворювання скелета, яке характеризується зменшенням маси кістки в одиниці об’єму та порушенням мікроархітектури кісткової тканини, що призводить до підвищення крихкості кісток та високого ризику їх переломів. Простіше – знижується щільність кістки, що призводить до різного роду захворювань опорно-рухового апарату, в тому числі й немотивованих переломів.

Чому варто обирати клініку «Angelholm» для ендопротезування?

  • комфортні умови перебування (відповідають світовим стандартам)
  • використовується щадна анестезія
  • тільки перевірені часом ендопротези (строк експлуатації 30-35 років)
  • багаторічний досвід фахівців (саме у нас в клініці було імплантовано перший на Буковині ендопротез)
  • практичний досвід та майстерність хірургів – на найвищому рівні (проведено більше 75 000 успішних операцій)
  • використання європейських протоколів у дотриманні стерильності приміщень (операційні обладнані унікальною системою стерилізації та вентиляції повітря компанії «Airsonett» (Швеція), завдяки чому повітря в операційних ідеально чисте)
  • операційні бригади працюють в захисних шоломах, (під час роботи використовують захисні системи фірми «Styker» , які запобігають циркуляції повітря від хірурга до операційної рани. Таким чином, ризик інфікування хворого під час оперативного втручання зменшується практично до нуля).
  • мінімальна крововтрата (як результат швидкого проведення операції)
  • швидке відновлення пацієнта після операції: самостійна хода починається вже через 2-3 години після операції, одразу як відходить анестезія.
  • при необхідності, використовується апарат Celsaver (у разі більшої крововтрати відбувається повернення власної крові, а не донорської)
  • реабілітація (з перших годин після операції з пацієнтом працюють реабілітологи, навчають користуватись новим суглобом, робити вправи, проводять заняття, використовують допоміжні засоби для більш швидкого відновлення). Кожний пацієнт отримує при виписці книжечку з рекомендаціями, як поводитись вдома (як і які вправи робити, що можна, а чого неможна).
  • впровадження новітніх технологій. Наразі, наприклад, використовуємо IVC-терапію для підтримки імунітет.
  • гарантія на роботу (5 років. У разі виникнення проблем, не залишаємо пацієнта, ведемо до отримання позитивного результату)
  • прозора та зручна система оплати (один раз в касу, і все, у будь-який зручний для пацієнта спосіб)
  • у вартість операції (крім самого імпланта) входять пердопераційні обстеження, медикаментозний супровід, перебування в клініці, харчування, первинна реабілітація у відділенні фізіотерапії.

Реклама

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...