Мед Атлант

Для наступних поколінь: скульптор Данило Книшук створює проєкт “Особистості Прикарпаття”. ФОТО

Український скульптор Данило Книшук, який проживав та навчався в Івано-Франківську, створює скульптурний проєкт “Особистості Прикарпаття”. 

Цей проєкт формувався ще з дитинства у середовищі Франківська, розповів МІСТУ Данило Книшук. А також з середовища, створеного батьком Данила, відомим митцем Михайлом Книшуком та його друзями.

“У Києві після 2005 року я почав усвідомлювати який ми маємо неоціненний дар – це люди які вносять у столицю щось своє, таке неповторне глибоке, сакральне, духовне, але це те, що мого народитись і прорости у місці сили своїх предків, своєї землі. І у єдності наша сила і багатство душі нашого народу, народу який оберігав, дбав, вирощував, виховував, творив, плекав, любив. У цьому і наша ментальність”, – розповідає скульптор.

У 2020 році Данило Книшук створив погруддя Степана Пушика. І тоді відчув покликання посвятити себе створенню проєкту “Особистості Прикарпаття “.

Центральний проєкт “Відомі постаті України” скульптор створює ще з 2013 року. Прем’єра цього проєкту відбулась в Івано-Франківську на міжнародному фестивалі Карпатський Простір у 2019 році. Проєкт експонувався на Прикарпатті, а з серпня 2021 року експонується у Львові.

“Набуваючи досвіду виставково-експозиційної діяльності, спілкуючись з багатьма фахівцями та глядачами відчув інтерес саме до особливостей різних регіонів. Це дає нам можливість краще самоідентифікуватися, усвідомлювати і цінувати свою унікальність, інакшість та розуміти і поважати інших. Я справді дуже радий, що вдалось створити такі знакові, для нашого краю, постаті”, – каже Данило Книшук.

Бюсти відомих прикарпатців митець творить майстерні поруч з будинком Книшуків, який побудував та художньо оздобив Михайло Книшук.

У доробці проєкту вже є погруддя таких видатних прикарпатців, як Дмитро Павличко, Степан Пушик, Михайло Кривень, Михайло Книшук, Володимир Грабовецький, Іван Малкович (погруддя експонується у Львові в контексті проєкту “Відомі Постаті України”), Михайло Гринишин. Останній бюст був втрачений, але митець планує його відновити.

“Мені пощастило бути знайомим з усіма постатями. Я думав, який образ стане тим ключем для глядача у безмежні унікальні світи особистостей Прикарпаття. Я ліпив портрет Михайла Гринишина з натури у Києві ще у 2013 році. Ми багато спілкувались. Я записував розмови на диктофон, щоб безцінна мудрість та рефлексії, якими ділився Михайло Гринишин, були збережені для нащадків. Мені дуже цікаво працювати з натури, чути голос, відчувати енергетику, темперамент, характер. Важливо пізнавати людину в різних ситуаціях”, – додає скульптор.

Данило Книшук сподівається, що вдасться створити проєкт, у якому будуть особистості, на які орієнтуватимуться наступні покоління. Митець має надію, що проєкт подорожуватиме Україною, знайомлячи людей з геніями Франківщини.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...