Мед Атлант

Рейд по металу. У Франківську десяток незаконних пунктів прийому металобрухту. ВІДЕОСЮЖЕТ

В Івано-Франківську діє понад півсотні незаконних пунктів по здачі металу. МІСТО спільно з муніципальною вартою провели рейд по цих пунктах. Виявилося, що таких “точок у Франківську вистачає чи не  на кожній вулиці. 

Правда, якщо не звертати  увагу, то їх можна не помітити. Мешканці взагалі вважають, що  це норма. Адже недобросовісні підприємці, котрі скуповують брухт, навіть не ховаються – на під’їзді до кожного пункту встановлений банер, а ще висвітлений номер телефону. Правда, дехто з працівників намагається відсиджуватися і виходити на  пункт через телефонний дзвінок. Дехто навпаки  є на місці і готовий гостеві-“муніципалу” розбити голову.
Попри все, за нелегальні пункти прийому металобрухту  передбачена кримінальна  відповідальність. Більше того, щодо  заліза, як в народі кажуть, є цілий Закон України “Про металобрухт”. Він регулює відносини, що виникають у процесі здійснення операцій з металобрухтом, який є найважливішою стратегічною та енергозберігаючою сировиною для металургійного виробництва, і спрямований на захист інтересів підприємств вітчизняної металургійної галузі та забезпечення екологічної безпеки довкілля при утворенні, збиранні та використанні металобрухту.
У Франківську  працівники муніципальної варти уже виявила десяток незаконних пунктів прийому металобрухту. Йдеться про те,  що ці пункти не мають  ні відповідної реєстрації, ні касового  апарату… “Муніципали” впевнені, що через  такі пункти якраз виживають особи,  що зловживають спиртними  напоями. Вони крадуть  люки та  решітки. Крім комунального майна обкрадають і домашні господарства. Потім, здавши залізо, отримують гроші на придбання сурогату. Керівник КП  “Муніципальна варта Богдан Кухарук каже, що це  замкнуте коло, тільки  чомусь  до  кінця його не бачить поліція. Бо скільки б  звернень не писали, отримують у відповідь бюрократичну відписку, а не виявлений і закритий пункт. Адже “муніципали” не мають законного права здійснювати  це самі.
Додамо,  що випадки крадіжок каналізаційних люків, ліфтового обладнання, проводів ліній електропостачання та інших виробів, які можна здати на металобрухт, можна вважати замахом на вбивство. З цим  погоджується і Кухарук. На його думку, необхідно раз і назавжди зупинити це свавілля.
Відповідальність за незаконну  пункти призначена згідно  ст. 213 ККУ (Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом).

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...