Мед Атлант

В Івано-Франківській Архієпархії відбулися збори медичних капеланів

У понеділок, 7 листопада, у приміщенні конференц-залу Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ відбулися збори медичних капеланів.

Розпочалися збори зі спільного навчання, яке для капеланів провели п. Максим Терничний та п. Анатолій Кузнецов, які є працівниками Карітас Івано-Франківськ та селітаторами у спілкуванні громад.

Основною темою зустрічі була допомога для внутрішньопереміщених осіб. Оскільки сьогодні у лікарнях перебуває багато переселенців, і потрібно знати особливості служіння таким людям, — зазначає о. Ярослав Рохман, голова Комісії у справах душпастирства охорони здоровʼя Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

Працівники Карітасу розповіли, що кожна особа має прийняти повний спектр послуг, як медичної підтримки, так і духовно-психологічної, яку власне надають капелани.

Дуже важливо розпізнати людину не дивлячись на її походження, документи чи релігійну приналежність. Основним завданням є побачити особу і бути поруч — це головна місія капелана, — додав о. Ярослав.

Спікери наголосили, що дуже важливо є забезпечити саме базові потреби кожної людини — здоровʼя, харчування, помешкання, і тільки тоді можна говорити про інші потреби.

Важливими гостями заходу стали сестра Севастіяна Карвацька — голова Комісії у справах душпастирства охорони здоровʼя УГКЦ та п. Мирослава Полець — заступниця голови комісії, а також фінансовий директор Патріаршого дому, що у м. Львів.

У привітальному слові с. Севастіяна розповіла про важливість служіння капелана та передала слова вдячності від Блаженнішого Святослава. Просила також про активне служіння, на даному заході говорили і про процес офіційного працевлаштування у медичних установах, як про можливість капелана більше часу перебувати у закладах надання медичної допомоги.

Голова Комісії розповіла про реалізацію нових проєктів від Патріаршої курії, які спрямовані на медичне капеланство, а також повідомила про реколекції, які будуть відбуватися для душпастирів.

Сестра Севастіяна розповідала про місію Рахиль, як служіння для осіб, які втратили дітей із різних причин.

Опісля о. Ярослав Рохман подякував сестрі за візит до Івано-Франківської Архієпархії та презентував навчання в УГКЦ, які мають назву «Клінічна душпастирська освіта». Вони будуть відбуватися для медичних капеланів у 5 блоків, кожен із яких триватиме 10 днів. Отець зазначив, що це єдине сертифіковане навчання такого типу в Україні.

На сьогодні від Івано-Франківської Архієпархії мотиваційні листи надіслали 10 капеланів, наразі проводиться відбір, і зовсім скоро стане відомо про осіб, які від нашої Архієпархії відправляться на такі навчання. Вони будуть проходити у різних локаціях на Заході України.

Це праця, аби через усвідомлення себе прийти до капеланського служіння. І один із моментів, який цікавить кожного: «Що людина відчуває у комі?». Для того, щоб це зрозуміти, треба самому лягти й пролежати мінімум 3 години, в той час, як всі довкола розпитують тебе та намагаються допомогти. Таке завдання є для того, аби краще зрозуміти що відчуває людина, — розповів про одне із завдань о. Ярослав Рохман.

На завершення капелани говорили про нові виклики, які є у душпастирстві охорони здоровʼя. Також священники поділилися своїм досвідом служіння та склали новий план діяльності до завершення цього року.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...