Мед Атлант

Чи можливий землетрус на Прикарпатті?

Через потужні землетруси, які трапилися 6 лютого у Туреччині та Сирії – прикарпатці переймаються чи не торкнеться це природнє явище й Івано-Франківщину. З цього приводу МІСТО звернулося за коментарем до місцевих науковців.

Землетрус у Туреччині виник у сейсмоактивному поясі, до якого належить і Україна. Але наслідки природнього явища спочатку може відчути Румунія, а звідти небезпека може торкнутися південний захід Одеської області, – каже завідувач кафедри геотехногенної безпеки та геоінформатики ІФНТУНГ Едуард Кузьменко.

«Щодо Прикарпаття, то нашій області притаманний землетрус магнітудою 6 балів. Унаслідок чого будуть легкі пошкодження будинків, утворяться тріщини у штукатурці та рухатимуться з місця меблі і падатиме посуд. Ось таке нас чекає, якщо відбудеться на Івано-Франківщині землетрус», – ділиться науковець.

Востанне землетрус із магнітудою 6 балів був зафіксований на Івано-Франківщині у 1976 році у Долинському та Надвірнянському районах.

Утім, попри всю небезпеку хвиль – зараз землетрус на Прикарпатті неможливий, кажуть фахівці. Все через те, що навколо області розташовані гори та старовинні плити, які захищають нас від небезпеки цього природнього явища.

«Прикарпаття характеризується м’якими породами. Тобто у нас осадові породи, м’які – це глиди, пісковики, перехідні різниці. Уявіть собі, що є подушка. І от ви стукнули знизу по ній, і зверху ви нічого не побачите, тому що це м’які породи, а таких м’яких порід під нами зараз тут близько 15 кілометрів. Мережа зіткнення плит – це Карпати. І ці гори порівняно молоді та проходять через гору так званої Альпійської складчатості, а польські та українські Карпати вони вже консолідовані. Тобто, вони вже встановилися на своєму місці. Тому прикарпатці можуть бути спокійні та не перейматися, що землетрус іх торкнеться», – зазначає завідувач кафедри геотехногенної безпеки та геоінформатики ІФНТУНГ Едуард Кузьменко.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...