Мед Атлант

Майже тисяча франківців минулого року скористалися «соціальним таксі»

Майже 1000 замовлень послуг за минулий рік. У Івано-Франківську все більше маломобільних людей користуються послугою «соціальне таксі».

Це спеціально облаштований транспорт для перевезень осіб з інвалідністю, облаштований усіма необхідними засобами для безпеки та комфорту таких пасажирів.

67-річний Дмитро Пелих соціальним таксі користується вже понад 3 роки. Інвалід 1-ї групи три рази на тиждень їздить до обласної лікарні на гемодіаліз. Пан Дмитро каже, соціальне таксі дуже помічне, адже від власної квартири на Миколайчука до мікрорайону Пасічна у громадському транспорті чоловіку їхати дуже складно, а на таксі – дорого.

«Кожний раз користуюсь. Постійно приїжджає і не запізнюється. Дуже зручно. А на таксі то дуже багато – 150 гривень в один бік», – розповідає користувач соціального таксі Дмитро Пелих.

5-7 замовлень на день, кажуть в Івано-Франківському територіальному центрі соцобслуговування. Близько тисячі разів потребуючі скористалися даною послугою за минулий рік. Соціальне таксі запровадити у місті ще 2018-у, за 4 роки у службі чітко налагодили роботу.

«Послугою з перевезення можуть скористатися: одинокі громадяни, які перебувають на обслуговуванні в територіальному центрі, хворі з хронічною нирковою недостатністю і потребують процедури гемодіалізу, особи з інвалідністю І-ІІ групи, особи, які пересуваються за допомогою візків, милиць, палиць, які у зв’язку з захворюванням не можуть самостійно пересуватися, що підтверджується висновком ЛКК. Одна особа може скористатися послугами соціального таксі 2 рази на місяць. Особа з перенесенням до закладів охорони здоров’я – 2 рази на тиждень», – розповідає про роботу соціального таксі директорка Івано-Франківського територіального центру соціального обслуговування Марія Кушнір.

Соціальним таксі можна скористатися, якщо людина, має необхідні документи і стоїть на обліку у міському територіальному центрі соцобслуговування. На безкоштовному спеціально обладнаному пандусом транспорті люди можуть дістатися: лікувальних закладів, установ влади, до підрозділів соцзахисту, а також банків, вокзалів та служб побуту.

«Соціальне таксі працює в Івано-Франківську працює для певних категорій для того, щоби люди не витрачали коштів і могли доїхати до лікарні чи до соціальних служб по потребі. Є телефони, по яким можна замовити, треба заздалегідь це робити, не за півгодини, за годину. Дуже важливо, що таке соціальне таксі в Івано-Франківську працює, ми свого часу придбали необхідний автомобіль, який дозволяє людей з інвалідними візками відвозити, тому що не кожен автомобіль є придатним для цього», – резюмував Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Щоби скористатися соціальним таксі, необхідно замовити поїздку в Центрі соціального обслуговування. А щоби стати на облік, зібрати необхідні документи для оформлення послуги: довідка про встановлення групи інвалідності, за відсутності інвалідності, висновок ЛКК, в якому вказаний висновок про неможливість самостійного пересування. Заяви приймає територіальний центр соціального обслуговування «надання соціальних послуг.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...