Мед Атлант

У росії вперше судять українського військового — ЗМІ

У російському Ростові-на-Дону південний окружний військовий суд розпочав розгляд справи 44-річного українського морського піхотинця Антона Чередника, якого звинувачують у вбивстві мирного жителя у Маріуполі.

Це перший судовий процес над українським військовим у російському суді, до цього всі подібні справи слухалися у судах самопроголошених “ДНР” та “ЛНР”, повідомляє видання “Ґрати”.

За версією звинувачення, у березні минулого року він у Маріуполі застрелив мешканця селища Мирне, що на Донеччині, Олександра Піскунова. Слідство стверджує, що він зробив це після того, як Піскунов не зміг пояснити що таке “паляниця”.

За словами прокурорки, Чередник зробив це “на тлі ненависті до представників російської національності, прихильників “руського міру” та осіб, які підтримують суверенітет самопроголошеної “ДНР”.

Звинувачення стверджує, що Чередник двома пострілами вбив Піскунова з відстані трьох метрів. Піскунов отримав два наскрізні поранення в груди та помер на місці.

Також Чередника, який служить у ЗСУ у званні старшого сержанта, звинувачують у нібито жорстокому поводженні з цивільними та “проходженні навчання для терористичної діяльності” і “намірах захопити владу” у самопроголошеній “ДНР”.

Після виступу прокурора головуючий суддя В’ячеслав Корсаков запитав, чи Антон Чередник визнає себе винним. Морпіх відповів, що частково лише у вбивстві, і додав, що готовий дати в суді свідчення. Наміру захопити владу він не визнав, як і те, що проходив навчання, щоб здійснити теракт.

Адвокат Чередника, Володимир Бакулов, якого йому призначили, у коментарі російському порталу Activatica.org розповів, що в ході попереднього слідства український військовий “в повному обсязі визнавав себе винним”. Під час судового засідання Чередник змінив позицію.

“Для того, щоб з’ясувати його остаточну позицію про визнання або невизнання, часткове або повне визнання вини за його клопотанням суду, буде призначена зустріч у СІЗО наодинці з підсудним, де він остаточно роз’яснить свою позицію. Ми з ним визначимо лінію та форму захисту і надалі її дотримуватимемося”, — сказав Бакулов.

Морський піхотинець Антон Чередник

У березні 2016 року Антон Чередник прийшов до Криворізького міського військового комісаріату добровольцем і вступив до ЗСУ. Влітку того ж року разом з іншими добровольцями 501-го окремого батальйону 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ пройшов навчання у 169-му центрі сухопутних військ України “Десна” у Чернігівській області.

Після навчання Чередник уклав контракт на службу у ЗСУ. Чердника відправили на базу відпочинку “Тюльпан” у селі Луначарському Запорізької області, де дислокувався його підрозділ. На початку 2017 року десантно-штурмову роту 501-го батальйону перекинули до Донецької області. У 2019-му Антон Чередник продовжив військовий контракт ще на три роки. На початку повномасштабного вторгнення РФ він служив у 501-му окремому батальйоні морської піхоти у званні старшого сержанта.

4 квітня 2022 року Антон Чередник потрапив у полон, а вже 8-го числа його відправили до слідчого ізолятора Донецька. Тоді російська сторона повідомляла про кількасот бійців 501-го батальйону, які потрапили в полон під Маріуполем. Частина з них спробувала прорватися з оточення й опинилася в полоні, а частина змогла відійти до заводу “Азовсталь”, де на той час тримали оборону бійці батальйону “Азов” та інші захисники міста.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...