Мед Атлант

На Франківщині на 3% зменшилася кількість інсультів порівняно з 2022 роком

“Заклади охорони здоров’я області пролікували 2 269 пацієнтів з гострим інсультом. Це — на 75 людей менше, ніж у 2022 році. На жаль, за перше півріччя 2023 року помер 321 пацієнт. Це — на 35 менше, ніж у 2022”, — каже Володимир Дзьомбак.

За його словами, захворюваність на інсульт зменшилася завдяки інформаційній кампанії про вторинну профілактику, роботі медиків та програмі “Доступні ліки”.

Військовий 10 гірсько-штурмової бригади “Едельвейс” Сергій Демчук пішов воювати добровольцем на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Зараз чоловік — демобілізований. У травні 2023 року він переніс ішемічний інсульт. Боєць каже: недугу спровокував стрес та навантаження на війні.

“У мене, як пояснили, був частковий параліч — затерпання всієї лівої частини. Я ще досі відчуваю, що мені некомфортно, але сам про себе дбаю, вільно ходжу і їжджу за кермом”, — розповідає військовий.

Тоді Сергій Демчук ургентно потрапив у центральну міську клінічну лікарню в Івано-Франківську. Допомогу йому надавали фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи та логопеди, розповідає лікар фізичної та реабілітаційної медицини, завідувач відділення реабілітації медичного закладу Михайло Кобзей.

Водночас, за словами завідувачки неврологічного відділу для хворих з порушенням мозкового кровообігу Ірини Кобець, наразі спостерігається значне зростання кількості хворих на інсульт, які лікуються в Івано-Франківській міській центральній лікарні. У 2023 кількість звернень з цією недугою на 35% більша, ніж у 2022 році.

“Трагічні події, що відбуваються на нашій землі, спричинили до зростання кількості інсультів. Згідно зі звітом, який я подаю щокварталу, впродовж пів року у нас на стаціонарі пролікували приблизно 700 пацієнтів з цією недугою. Минулого року — 450 людей. Тобто бачимо, яке значне зростання. За червень-травень 2022 року пролікували приблизно 70 інсультів, а у червні-травні 2023 — понад 100 за кожен місяць”, — каже Ірина Кобець.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...