Мед Атлант

Видовищне і якісне українське кіно: фільм «Довбуш» показали франківцям

Допрем’єрний показ української кінострічки “Довбуш” відбувся в Івано-Франківську. Фільм довгоочікуваний, робота над ним тривала близько 5-ти років. Картина про легендарного опришка є пригодницько-історичною, – розповів на прес-конференції перед початком перегляду режисер фільму Олесь Санін.

“Це фільм історичний, але це не байопік. З досліджень багатьох істориків, зокрема, академіка Грабовецького, ми знаємо, що була реальна історична постать Олексій Довбощук, який відвойовував право на свободу свого народу, підняв опір проти шляхти і за ним пішли люди. Кожного разу, коли ми чуємо слова “Слава Україні”, то відповідаємо “Героям Слава!”. От це я знімав фільм про героїв і про славу. Про славу, яка може руйнувати. І людей, які шукають героїв для того, аби надихатися.» – поділився режисер.

У Івано-Франківську фільм представили й актори, що виконали одні з головних ролей Дар’я Плахтій, Олексій Гнатковський та Ростислав Держипільський.

Олексій Гнатковський зіграв у кінострічці «Довбуш» брата Олекси Довбуша Івана.

«Це цікавий персонаж, про існування якого я дізнався від режисера Олеся Саніна. Він почав розказувати і я зрозумів, що це була реальна постать. Для мене ця історія Кавена й Авеля, більше того я проводжу паралелі і думаю про наш час, про сучасних героїв.»

Кохану Довбуша Марічку у стрічці грає молода українська актриса Дарія Плахтія, каже проходила серйозний кастинг, але на пропозицію від режисера Саніна погодилася одразу.

«Важливо, що український фільм виходить в прокат перед Днем Незалежності України і в час, коли триває московсько-українська війна. – відзначив присутній на допремʼєрному показі міський голова Руслан Марцінків. – Це велика подія. І хочу попросити глядача підтримувати українське кіно своєю гривнею, щоб наш український кінематограф жив і розвивався. А ще частину прибутку з кожного квитка передадуть 68-й окремій бригаді імені Олекси Довбуша.»

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...