Мед Атлант

Адаптація до викликів та загроз: як франківські турагенції розвиваються в умовах війни. ФОТО

В Івано-Франківську власники туристичних агенцій розповіли про свою адаптацію до умов воєнного часу та майбутнє українського туризму. 

Захід відбувся в межах наукового семінару з нагоди Дня туризму в Університеті Короля Данила.

Власниця компанії “Мега-тур” та франчайзингової агенції “Coral travel” Оксана Чорна розповіла, що минулий рік був складним випробуванням для туристичної галузі. Попри закритий авіапростір та зменшення попиту на подорожі, туризм все ж зміг “встояти на ногах” та розвиватися.

“Багато турагенцій вийшли на європейський ринок: Польщу, Молдову, країни Балтії. Така взаємодія дозволяє розвинути довіру до українського туристичного бренду, а після перемоги ми очікуємо на потік виїзного та в’їзного туризму. Якщо взяти статистику продажів 2023 року, ми практично вийшли на рівень 2021 року. Зараз навіть військові відправляються на відпочинок, коли беруть відпустку на 10 днів. Хоч це й дуже мало, але навіть такі короткі подорожі з сім’ями йдуть їм на користь”, – каже Оксана Чорна.

Багато українців все ж орієнтуються на внутрішній туризм, а не зовнішній – відвідують Карпати, місцеві озера, ліси та гірські курорти. Аліна Сусак, власниця агенції “Tour Expert” та бізнес-тренер, впевнена, що відпочити в Україні можна всюди – у нас різноманітна та колоритна природа.

“Як власниця турагенції, після 24 лютого, я принципово жодного разу не виїхала за кордон. Моя найбільша проблема полягала в тому, що я втратила персонал. Багато моїх дівчат виїхали за кордон і я позбулась найціннішого – тих, хто дарував емоції іншим людям. Зараз я все-таки більший акцент роблю на внутрішньому туризмі, і у своєму блозі популяризую наші, українські, цікавинки. Я вважаю, що місце для відпочинку можна знайти всюди. А для тих, хто не має можливості жити в готелях, я пропоную кемпінг – це також дуже гарна розвага. В часи війни дуже важливо хоча б трохи відпочити та відволіктися, а наші ліси й гори поруч, тому не варто втрачати можливість їх дослідити”, – додає Аліна Сусак.

Учасниками заходу також були студенти, які дискутували з експертами, аби перейняти їх досвід. Теперішні власники турфірм надіються на молоде покоління, яке з часом замінить їх та розвиватиме туризм у вільній та незалежній Україні.

“Бізнес зіткнувся зі складнощами ще з часів пандемії коронавірусу. Наші гості, власники туристичних агенцій, поділяться з нашими студентами як вони адаптувалися, переформатували та налагодили співпрацю з європейськими країнами за часи великої війни. Для майбутніх спеціалістів це хороший досвід”, – впевнена Людмила Андрусів, проректор з наукової роботи УКД.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...