Мед Атлант

На Франківщині німецькі та українські хірурги намагаються врятувати ногу військовому

21 операцію переніс 24-річний військовослужбовець Артем Васильєв із Сумщини. Воїна поранили у боях за Сєвєродонецьк наприкінці травня 2022 року.

Нещодавно боєць приїхав з Польщі до Івано-Франківської області на чергове хірургічне втручання. За кордоном медики йому пропонували ампутацію, а в Україні німецькі та вітчизняні лікарі пообіцяли врятувати ногу. Свою історію військовий розповів Суспільному.

У 2021 році Артем Васильєв підписав контракт на службу у 81 окремій аеромобільній бригаді. Зі слів бійця, його бригада однією з перших почала давати відсіч російської армії під час повномасштабного вторгнення.

“Нас перекинули в Рубіжне, там ми боролися за позиції. Два місяці оборонялися, а потім — у Сєвєродонецьку. Після Сєвєродонецька мені й влучило в ногу. Десь сьомий калібр, я думаю. Мені дуже пощастило, що повз нас в цей час якраз проїжджав наш Hummer і мене забрав”, — розповідає Артем Васильєв.

З його слів, за півтора року йому медики провели 21 операцію в Україні й за кордоном. Нещодавно військовий приїхав на Івано-Франківщину з Польщі. Там йому пропонували ампутацію ноги, а в Україні медики пообіцяли її зберегти.

“Намагався переконати польських лікарів. Показував: дивіться, навіщо її відрізати? Нога працездатна — не така, як раніше. Очікую, що все вийде, як треба”, — каже Артем Васильєв.

Наразі військовий перебуває у Першому добровольчому хірургічному шпиталі. Шанси зберегти його ногу — високі, розповідає доктор медичних наук, травматолог-ортопед Вадим Сулима.

“Людина самостійно приходить, навіть без палички стає на ногу. В його випадку ми сподіваємося, що це будуть одні із завершальних операцій, які на такій стопі можна провести”, — пояснює Вадим Сулима.

Артема оперували українські та німецькі хірурги. Вони приїхали сюди на декілька днів, аби допомогти українським колегам.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...