Мед Атлант

Крадіжки в школах – чи можна вберегтися?

Створення безпечного освітнього середовища лежить на керівництві закладу. А безпека дітей, їхніх вчителів має бути завжди в пріоритеті міської влади. Чи працює система охорони в школах, позашкільних закладах?

Декілька років тому в одному із позашкільних закладів міста скоїли крадіжку. Злодії діяли за такою схемою – на другий поверх закладу, де приймальня, зайшли дві особи. Одна з них почала активно випитувати інформацію, при цьому стоявши у дверях. Інший співучасник тим часом зайшов у кабінет. Однак це з’ясували згодом, коли виявили, що з тієї авдиторії зникла річ. Тоді поліцію не викликали. Згодом кілька разів працівники закладу помічали чоловіка, що час від часу приходив і задавав незрозумілі питання. Камер спостережень не було, а коли вони з’явилися, «гість» візити припинив.

У травні цього року була вчинена крадіжка в навчальному закладі, розташованому в центральній частині міста. Зловмисник, скоріш за все, попередньо вивчив приміщення й розташування кабінетів. Скоїв крадіжку тоді, коли занять уже не було – о 17 годині. Він спокійно пройшов коридорами, піднявся на третій поверх. Там його запитали, кого він шукає. Чоловік відповів (біля кожного кабінету є табличка з ініціалами вчителя). А коли почув, що вчителька уже пішла додому, спустився вниз. Як результат – викрадені 500 гривень та ноутбук. Техніку вдалося забрати, бо у дверях авдиторії залишили ключ.

Дирекція закладу звернулася до поліції й надала правоохоронцям записи з камер спостережень.

«Станом на 19 червня у кримінальному провадженні під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури слідчим відділом Івано-Франківського відділу поліції проводяться розшукові дії, спрямовані на забезпечення швидкого, повного та неупередженого дослідження всіх обставин правопорушення та притягнення до передбаченої Законом відповідальності винуватих осіб», – повідомили в поліції Івано-Франківщини.

Згідно з Кримінальним Кодексом України правопорушник може отримати штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або ж громадські роботи від вісімдесяти до двохсот сорока годин, чи виправні роботи на строк до двох років. Також його можуть арештувати на строк до шести місяців чи посадити за грати на термін до трьох років.

У поліції Івано-Франківщині повідомили: упродовж  2018 – 2019 навчального року слідчі розпочали 12 кримінальних проваджень щодо крадіжок. Проте статистика говорить і про те, що здебільшого крадіжки здійснюють діти, а не сторонні особи.

Найбільше злочинів, скоєних неповнолітніми, саме крадіжки, розповідає Алла Бойчук,  начальник відділу ювенальної превенції Нацполіції в області. У відсотковому співвідношенні – це 60 %. Найбільше звернень від потерпілих дітей припадає на вересень – жовтень.

Аби запобігти крадіжкам, поліцейські здійснюють превентивну роботу. «Під час відвідування навчальних закладів завжди наголошуємо дітям на тому, як не стати жертвою крадіжок, вберегти своє майно, не залишати без нагляду, не хизуватися дорогими мобільними телефонами, не вихвалятися кишеньковими грішми, не демонструвати дорогі речі, аби вони не стали предметом крадіжки», – зауважує Алла Бойчук.

Розмовляють поліцейські із батьками, наголошуючи, що необхідно навчати дітей пильнувати свої речі.

«Керівникам навчальних закладів ми рекомендуємо охоронців. Краще, аби не було в закладі чужих людей і вони не мали можливості пройти на територію».

Якщо у школі немає можливості мати охоронців, то є технічні працівники, які не допускають сторонніх.

Фото: Охоронна фірма учасників бойових дій “Рубіж”.

У квітні цього року за охорону шкіл взялися учасники бойових дій. Влада міста підписала меморандум з охоронною службою учасників АТО “Рубіж”. Проєкт, до слова, перший в Україні, реалізують у 15 школах Франківська.

У закладах встановили відеонагляд і тривожну кнопку. Щодня учасники бойових дій патрулюють школи. Графік таких патрулювань узгоджують з кожним директором.

«Наші патрулі щоденно двічі на день патрулюють території, у тому числі проводять профілактичні бесіди. Нами зафіксовано понад 40 правопорушень – зазвичай, у позанавчальний час. Так, люди на території школі вживали спиртні напої, наркотичні засоби. У таких випадках ми в межах своїх повноважень викликаємо поліцію», – каже Василь Андріїв, заступник голови правління міської Асоціації учасників АТО.

Фото: Охоронна фірма учасників бойових дій “Рубіж”.

Фіксація таких порушень відбувається з 10 вечора. Цей час у графік не включено. «Ми хочемо продемонструвати свою користь. Учасники бойових дій на добровільних засадах патрулюють і роблять наше місто безпечнішим».

Тривожна кнопка встановлена у кожному навчальному закладі, проведено інструктаж, у яких випадках її слід застосувати. До 10 хвилин часу приїжджають екіпажі охоронної фірми.

За охорону шкіл та позашкільних закладів відповідають їх керівники. На неї виділяються кошти через благодійні фонди піклувальних рад. У школах можуть бути спецрахунки для охорони. Якщо в закладі своя бухгалтерія, то, відповідно, фінансами на охорону можна розпоряджатися самостійно. Дирекція сама вирішує, яким чином слід захистити освітній простір.

Щодо цього Міністерство освіти і науки рекомендує постійно проводити роз’яснювальну роботу серед учнів, батьків та працівників закладів освіти щодо поведінки у випадку небезпечних ситуацій.

Керівникам закладів МОН радить забезпечити оперативне інформування правоохоронних органів у разі виявлення в навчальних закладах та на прилеглих територіях підозрілих осіб або предметів, які можуть становити загрозу здоров’ю і життю.

Досвід показує, що охорона в начальному закладі таки потрібна. Однак дітям, їхнім батькам, працівникам навчальних закладів слід пам’ятати: їхня безпека у їхніх же руках й елементарними правилами безпеки нехтувати не слід.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...